Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Danas godišnjica zločina u Dobrovoljačkoj

Danas godišnjica zločina u Dobrovoljačkoj

Kolona vojnika JNA napadnuta je u Dobrovoljačkoj ulici dok se prema dogovoru sukobljenih strana mirno povlačila iz Sarajeva, a napad su organizovali pripadnici paravojnih formacija BiH "Zelene beretke" i "Patriotska liga"

Srbija
Izvor: Tanjug

Na današnji dan, pre 24 godine, dogodio se zločin nad vojnicima JNA u Sarajevu u Dobrovoljačkoj ulici, kada je ubijeno 42 vojnika, oficira i civila, 73 osobe su ranjene, a više od 200 zarobljeno ili oteto. Za zločin u Dobrovoljackoj još niko nije odgovarao.

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije zatražila je od nadležnih organa BiH da kazne počinioce i odgovorne za napad na kolonu vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

- Nepriznavanje, pa čak i slavljenje ovakvih i sličnih zločina neće doprineti suočenju sa prošlošću i miru u Bosni i Hercegovini - ističe se u saopštenju Koordinacije.

Kolona vojnika napadnuta je 3. maja 1992. godine dok se, u skladu sa dogovorom Komande JNA, predsednika Predsedništva BiH Alije Izetbegovića, Teritorijalne odbrane BiH i međunarodne zajednice, mirno povlačila iz Sarajeva.

U napadu su ubijena 42 pripadnika JNA i civila, među kojima pet oficira, 73 osobe su ranjene, a 215 zarobljeno ili oteto, pokazuju podaci MUP-a Republike Srpske.

Napad su izveli pripadnici muslimanske Teritorijalne odbrane, policije i paravojnih formacija "Zelene beretke" i "Patriotska liga", kršeći dogovor o mirnoj evakuaciji.

Konvoj vojnika JNA je 3. maja 1992. godine napuštao Sarajevo prema dogovoru o povlačenju, u zamenu za puštanje na slobodu Izetbegovića, koga je dan ranije zarobila JNA.

Za slucaj u Dobrovoljackoj ulici tužilaštvo BiH je vodilo istragu protiv Ejupa Ganića, generala Jovana Divjaka i još nekih osoba, ali je ustanovljeno da nisu sadržana obeležja krivičnog dela u njihovom postupanju.

Na takvu odluku tužilaštva usledile su brojne osude iz Republike Srpske.