Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Danas istorijski susret Grabar Kitarović i Vučića

Aleksandar Vučić i Kolinda Graabar - Kitarović

Danas istorijski susret Grabar Kitarović i Vučića

​Vučić je uveren da će današnji sprazum sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović biti istorijski.

Srbija
Izvor: Tanjug

Mandatar za sastav nove vlade rekao je za HRT da Srbija i Hrvatska imaju zajednički interes za dugoročnim mirom i stabilnošću, te da bi Srbi i Hrvati trebalo više da razgovaraju.

"Trebalo bi da češće uđemo - Hrvati u srpske cipele, a Srbi u hrvatske cipele. Čini mi se da bismo se bolje razumeli", rekao je Vučić.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da Hrvatska ne namerava da blokira Srbiju na putu ka Evropskoj uniji.

Osim toga, ona je istakla i da postoji iskrena volja obe zemlje da se rešavaju otvorena pitanja, među kojima su najvažnija pitanja granice, nestalih i manjina.

"Nama nije cilj da se to samo zabeleži na papiru ili da se pošalje poruka međunarodnoj javnosti da smo se sastali. Na kraju, sastanak sa Vučićem u ponedeljak nije podstakla međunarodna zajednica, već je motivisan obostranom željom da se načine konkretni koraci u približavanju dve države", rekla je predsednica Hrvatske.

Govoreći o položaju srpske manjine u Hrvatskoj, Grabar Kitarovićeva je navela da srpska manjina ima garantovana tri zastupnika u Hrvatskom saboru bez obzira na osvojene glasove i da postoje veća nacionalnih manjina, kao i da su predstavnici Srba zamenici župana.

Hrvatska predsednica izrazila je uverenje da će rešavanje ovih otvorenih pitanja uticati i na ekonomske odnose dve zemlje i pozvala Srbe da dođu u Hrvatsku na letovanje i zimovanje, istakla da su srpski turisti dobrodošli u Hrvatsku.

Govoreći o kanonizaciji kardinala Alojzija Stepinca, Grabar Kitarovićeva je kazala da to ne predstavlja revitalizaciju ustaškog režima i da nije uperena protiv srpskog naroda.