Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Danas je Vaskršnji ponedeljak

Danas je Vaskršnji ponedeljak

Hrišćanske pashe se poju istim intezitetom i žarom, jer se cela Svetla sedmica smatra kao produžetak jednog dana - Vaskrsa

Srbija
Izvor: BN TV

Hrišćanski vernici danas obeležavaju drugi dan Vaskrsa - Vaskršnji ponedeljak.

Svetli ponedeljak, prvi dan po Vaskrsu, u koji se pesme dana Hrišćanske Pashe poju sa istim intenzitetom i žarom, jer se cela Svetla sedmica smatra kao produžetak jednog dana - Vaskrsa. Zato je bogosluženje isto kao i za Vaskrs.

U većini naših krajeva Vaskršnji praznici traju tri dana. Na Vaskrsni ponedeljak se nastavljaju gozbe i veselja, na kome se ugošćavaju rođaci, kumovi, komšije i prijatelji. To je vreme kada se okuplja rodbina i iz udaljenijih krajeva.

U mnogim mestima se organizuju litije, uključujući i manastir Hilandar.

Tamo, rano izjutra, po završenoj službi u hramu, monasi izlaze iz manastirske porte, noseći Crkvene predmete, na čelu sa ikonom Bogorodice Trojeručice.

Krećući se laganim hodom u povorci, poju sve vreme tropare Bogorodici i obilaze mesta: Krst cara Dušana, spomen mesto Bogorodici podignuto na mestu gde je uginula mazga koja je donela ikonu Bogorodice Trojeručice iz Jerusalima, kosturnicu gde se čuvaju kosti upokojenih monaha, a onda se vraćaju u manastir i ponovo ulaze u hram.