Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Danas konstitutivna sednica pokrajinskog parlamenta

Foto: Medija portal Vlade Vojvodine

Danas konstitutivna sednica pokrajinskog parlamenta

Konstitutivna sednica Skupštine AP Vojvodine biće održana danas.

Srbija
Autor: NB

Pored verifikovanja mandata, biraće se skupštinski funkcioneri, a očekuje se i formiranje anketnih odbora za različita pitanja. Osmi saziv pokrajinskog parlamenta biće specifičan i po tome što Ištvan Pastor prvi put u istoriji višestranačja u pokrajini treba da obnovi mandat na mestu predsednika skupštine, što do sada nije bio slučaj, jer niko nije bio predsednik u dva mandata.

Posle decenije i po na vlasti predstavnici Demokratske stranke otići će u opoziciju, a vlast će preuzeti naprednjaci. Još uvek se ne zna tačan datum kada će biti formirana pokrajinska vlada, ali je izvesno da će se to desiti sredinom juna.

Na ovoj sednici biće izabrani i potpredsednici parlamenta, a njh po običaju u vojvođanskoj skupštini daje svaka parlamentarna partija, s tim da će ovog puta naprednjaci imati dva potpredsednika.

Osmi saziv činiće: SNS, koalicija SPS - JS, SRS, Pokret DJB, DS, LSV, SVM, Mađarski pokret i Zelena stranka. Za razliku od prethodnog saziva, u pokrajinskom parlamentu neće biti DSS-a i SDS-a.