Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Danas o odnosima Srbije i Zapada: Atmosfera nepoverenja i optuživanja

Foto: Tanjug

Danas o odnosima Srbije i Zapada: Atmosfera nepoverenja i optuživanja

​​​Aleksandar Vučić je optužio Majkla Davenporta da delegacija Evropske unije u Srbiji radi provtiv interesa Srbije.

Srbija
Autor: Danas, NB

List “Danas” piše da je mandatar za sastav nove vlade Davenporta optužio, pre svega, zbog podrške nevalidinim organizacijama koje organizuju proteste protiv vlasti.

Prema saznanjima Danasa iz diplomatskih krugova, u kojima su neposredni učesnici u razgovorima, koje je ovih dana premijer vodio sa ambasadorima država članica Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, teme o Kosovu i Republici Srpskoj uopšte nisu bile teme razgovora, već isključivo najnovije optužbe mandatara Vučića koje je izrekao na konferencijama za štampu - da EU i SAD pokušavaju da "sruše vlast u Srbiji".

Članice Evropske unije nemaju nikakve nove uslove za nastavak puta Srbije ka članstvu u EU i pojedini mediji nepotrebno dižu prašinu, uključujući spekulacije da će Beograd promeniti spoljnopolitički smer, kao i plasiranje tvrdnje da Zapad sprovodi "akciju rušenja srpske vlade", kažu za Danas nezvanično diplomatski izvori, komentarišući aktuelne odnose Srbije i zapadnih zemalja.

Vučić je juče na konferenciji za medije rekao da je Srbija na evropskom putu, da njegov posao nije da bude potrčko, već da radi u interesu građana. On je razgovor sa Skatom i Davenportom opisao kao učtiv.

"Nastavljamo da sarađujemo, moj posao je bio i ostaje da na profesionalan način sarađujem i s jednima i s drugima. Idem u Brisel na sastanak s evropskim čelnicima, ali neću u SAD, iako želimo najbolje odnose s njima. Ne želim da govorim u javnosti, ali na najbolji način štitim interese naše zemlje", rekao je Vučić.

Premijer je rekao da će pored nastvaka evropskog puta Srbija imati i odličnu saradnju sa Rusijom, Kinom i drugim zemljama. On je takođe kazao da će posetiti Brisel, nakon što bude formirana nova vlada