Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Danas otvaranje ponuda za Galeniku

Foto: priv.rs

Danas otvaranje ponuda za Galeniku

Otvaranje ponuda za privatizaciju Galenike zakazano je za danas u Ministarstvu privrede.

Srbija
Izvor: Tanjug

Ko će biti partner ove farmaceutske kompanije znaće se kad se najpre rangiraju ponude, a zatim okončaju pregovori sa prvorangiranim ponuđačem koji mogu da traju najduže 90 dana.

Danas će biti otvorena koverta koja sadrži podatke o sva tri zainteresovana investitora - Cadila Pharmaceuticals Limited iz Indije, EMS S.A. iz Brazila i Konzorcijuma Frontier Pharma Limited iz Velike Britanije i LLC NPA Petrovax Pharm iz Rusije.

Procedura je takva da sledi analiza dokumentacije kako bi se utvrdila njihova valjanost, a sledeći korak je otvaranje finansijskih ponuda.

Konačnu rang listu utvrđuje komisija, a ponude za strateško partnerstvo će biti rangirane tako da će prednost imati ona kompanija koji ponudi zaposlenje za najveći broj radnika u Galenici.

"Prilikom rangiranja uzeće se u obzir i ponuđeni iznos dokapitalizacije Galenike za 25 odsto kapitala i ponuđeni prihod države prilikom prodaje kapitala Galenike nakon isteka strateškog partnerstva", navode u Ministarstvu privrede.

Konačnu rang listu usvaja Vlada Srbije i proglašava najpovoljnijeg ponuđača.

Pregovori sa prvorangiranim traju najduže 90 dana.

Postupak privatizacije Galenike se sprovodi modelom strateškog partnerstva putem dokapitalizacije novčanim ulogom u minimalnom iznosu od sedam miliona evra, kojom strateški partner stiče 25 odsto akcijskog kapitala Galenike.

Strateško partnerstvo može trajati najduže pet godina, a od partnera se očekuje da sprovede operativno i finansijsko restrukturiranje Galenike čime će, kroz povećanje vrednosti te kompanije, biti stvorena dodatna vrednost za državu koja ostaje većinski vlasnik.

Po okončanju strateškog partnerstva, a nakon uspešnog operativnog i finansijskog restrukturiranja Galenike, organizovaće se zajednička prodaja većinskog kapitala farmaceutske kompanije, čime se očekuje da će privatizacioni prihodi za državu biti maksimizovani.

Strateški partner je u obavezi da obezbedi najmanje pet rukovodilaca kojima će biti povereno operativno upravljanje Galenikom u periodu trajanja strateškog partnerstva, a koji imaju najmanje 10 godina iskustva, od čega najmanje pet godina na rukovodećim pozicijama u farmaceutskim kompanijama i/ili na poslovima finansijskog ili operativnog restrukturiranja.

U slučaju da ne bude sklopljen ugovor sa nekom od zainteresovanih kompanija, Vlada Srbije je spremila Plan B za rešavanje obaveza Galenike.

Taj plan podrazumeva da država podrži finansijsko restrukturiranje Galenike kroz više mera "koje imaju za cilj rasterećenje Galenike od obaveza prema državnim poveriocima i institucijama".