Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Danas ponovo protest ispred RTV-a

logo NB i protesta #podrziRTV

Danas ponovo protest ispred RTV-a

Protest se organizuje, jer nije ispunjen nijedan njihov zahtev sa protesta od 23. maja.

Srbija
Autor: Nb, agencije

Inicijativa Podrži RTV pozvala je gradjane da u ponedeljak, 30. maja, dodju na novi protest zbog smenjivanja urednika i novinara na pokrajinskom javnom medijskom servisu i najavila da će ovaj put blokirati ulicu u kojoj se nalazi zgrada Radio-Televizije Vojvodine.

Inicijativa je u najavi navela da protest organizuju, jer nije ispunjen nijedan njihov zahtev sa prošlog protesta, koji je održan 23. maja ispred zgrade Direkcije Radio-televizije Vojvodine.

"Budući da novinari koji rade u toj kući, nisu dobili priliku da na RTV-u realizuju debatu uživo 'O javnom servisu na javnom servisu' u kojoj bi učestvovali relevantni sagovornici, takvu debatu održaćemo ispred zgrade televizije", navela je inicijativa.

Organizatori su najavili da će se kolona gradjana, nakon okupljanja ispred zgrade televizije u ulici Maksima Gorkog, u koloni uputiti ka upravnoj zgradi RTV-a, gde će ponovo zatražiti ostavke članova Upravnog odbora i ispunjenje ostalih zahteva.

Upravni odbor RTV-a smenio je nedavno programskog direktora te medijske kuće Slobodana Arežinu, koji je ocenio da je smena posledica političkih pritisaka. Nedugo nakon toga ostavke na funkcije dali su generalni direktor RTV Srdjan Mihajlović i glavna urednica prvog programa Marjana Jović.

Upravni odbor je odredio vršioce dužnosti tih funkcija, koji su potom u toku jednog popodneva smenili 14 urednika informativnog programa RTV-a. Zaposleni u RTV su se javnosti obraćali u više navrata otvorenim pismom, a poslednje takvo pismo potpisalo je više od 100 novinara i medijskih radnika RTV-a.

Inicijativa Podrži RTV zahteva smenu kompletnog Upravnog odbora, popunjavanje sastava Saveta Republičke agencije za elektronske medije i izvinjenje zbog optužbi za "neobjektivno izveštavanje".