Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Danas ponovo u skupštinskim klupama

Skupština Srbije Foto: Tanjug

Danas ponovo u skupštinskim klupama

Konstitutivna sednica republičkog parlamenta biće održana danas od 10 časova.

Srbija
Autor: NB

Dnevni red sednice imaće pet tačaka, a treba da se potvrde mandati, izabere predsednik i potredsednik, kao i generalni sekretar skupštine i predstavnici radnih tela.

Skuptšinom će kao najstariji poslanik predsedavati Dragoljub Mićunović (DS), koji će se zadržati dok skupština ne izabere novog predsednika, a na tom mestu po drugi put, već je viđena Maja Gojković koja je danas u pokrajinskoj skupštini vratila svoj mandat.

U poslaničke klupe sešće ponovo radikali kojih nije bilo u prethodnom sazivu parlamenta, kao i posalnici Demokratske stranke Srbije, a u skupštini će se prvi put naći poslanici Dveri i Dosta je bilo.

Aleksandar Matrinović (SNS) i Vojislav Šešelj (SRS), dva nekadašnja saradnika, a sada u suprotnim taborima, biće šefovi poslaničkih grupa. Očekuje se da demokrate predvodi Bojan Pajtić.

Upravo Šešelj je novi saziv skupštine okarakterisao kao cirkus rekavši da će jedino poslanici SRS biti ozbiljni i da će probati da povećaju ozbiljnost srpskog parlamenta. Srpski parlament prvi put imaće više predstavnika desnice, ali će zanimljivo biti videti i nastupe poslnika “Dosta je bilo”.

U poslaničke klupe sešće i ličnosti koje do sada nismo mogli da zamislimo kao političare, pre svega bivši muftija Muarem Zukorlić, ali ljudi čiji su se preci dugo bavili politikom, kao što je titov unuk Joška Broz, koji je bio “kez iz rukava” socijalista u kampanji. Pored njih biće mesta i za analitičare, jer je poslanički mandat osvojio Miroslav Lazanski (SNS), a tu je trener tenisera Bogdana Obradovića.

Nove poslanike sačekaće crveni tepih i himna “Bože pravde”.