Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
DANAS RASPRAVA O NOVOJ VLADI Premijer prvo čita ekspoze

Foto: Tanjug

DANAS RASPRAVA O NOVOJ VLADI Premijer prvo čita ekspoze

Sednica o formiranju nove vlade počeće danas u 14 časova, a Srbija dobija osam novih i 12 "starih" ministara.

Srbija
Izvor: Tanjug/ NB

Vladu će predvoditi SNS, a tri ministarske funkcije zauzeće koalicioni partneri iz SPS, dok će u vladi biti i nestranačke ličnosti. Sedam ministara iz prethodnog sastava ostaće bez te funkcije.

Predsednica parlamenta Maja Gojković očekuje sadržajnu i ozbiljnu raspravu o novoj vladi, a njen izbor do kraja nedelje.

Predstavljanje ekspozea će, prema najavi mandatara, trajati više sati, nakon čega će biti otvorena rasprava o programu vlade i izboru njenih članova, a po njenom završetku uslediće glasanje.

Navodeći da za sada neće menjati zakone o vladi i ministarstvima, mandatar je najavio da će govoriti "onoliko koliko bude trebalo, a biće više sati", dodajući da se za to veoma marljivo i ozbiljno spremao te da je uveren je to njegova obaveza zbog građana.

Vučić kaže da je planirao da stojeći, u znak poštovanja prema parlamentu i građanima, predstavi program vlade, pri čemu će deo čitati, a deo "govoriti iz glave".

Na pitanje šta će učiniti ako opozicija bude napustila sednicu, kaže da, ako neko hoće da napušta neka to čini, jer on ne može niti hoće bilo koga da zadržava.

"Neka oni rade svoj posao, neka se šetaju gde hoće, pred novinare, u restoranu", naveo je on, ali i najavio da će biti spreman da odgovori na svako pitanje i primedbu, da se neće uplašiti psovki, uvreda, kleveta, izmišljotina, i da neće istrčavati napolje ili da beži od bilo koga.

"Siguran sam da su mnogo boljeg fizičkog zdravlja od mene, ali malo ko će moći da stoji i radi više", poručio je Vučić.

U Vučićevom kabinetu će, ukoliko bude izabran u parlamentu, prvi potpredsednik i ministar spoljnih poslova biti Ivica Dačić, potpredsednik i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, potpredsednica i ministarka građevine Zorana Mihajlović i potpredsednik i ministar trgovine Rasim Ljajić.

U novoj vladi ministar finansija biće Dušan Vujović, privrede Goran Knežević, poljoprivrede Branislav Nedimović, rudarstva Aleksandar Antić, pravde Nela Kuburović, državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, odbrane Zoran Đorđević, prosvete Mladen Šarčević, zdravlja Zlatibor Lončar, rada Aleksandar Vulin, omladine i sporta Vanja Udovičić, kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Ministri bez portfelja biće Jadranka Joksimović, Slavica Đukic-Dejanović i Milan Krkobabić.