Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Danijel Server: Srpska nikada neće biti država

Foto: Tanjug

Danijel Server: Srpska nikada neće biti država

Za to nikad ne može da dobije podršku ostatka Bosne i Hercegovine. Bilo kakav pokušaj secesije bi doveo do novih sukoba kao devedesetih - rekao je američki analitičar za Balkan Danijel Server

Srbija
Izvor: Večernje novosti

Američki analitičar za Balkan Danijel Server rekao je da niko neće priznati Republiku Srpsku kao nezavisnu državu, pišu "Večernje novosti".

Prema njegovim rečima, Republika Srpska nikada ne sme samovoljno da posegne za referendumom o otcepljenju, niti će postati nezavisna država.

- Za to nikad ne može da dobije podršku ostatka Bosne i Hercegovine. Bilo kakav pokušaj secesije bi doveo do novih sukoba kao devedesetih - rekao je Server.

Profesor Univerziteta “Džon Hopkins“ je poznat kao oštar kritičar vlasti Republike Srpske i njenog predsednika Milorada Dodika.

Server je upravo reagovao na Dodikovu izjavu datu u subotu na kontramitingu vlasti u Banjaluci, kada je imenom i prezimenom pomenuo Servera.

- Naša država je Republika Srpska, ne interesuju nas belosvetski hohštapleri, među kojima je i Danijel Server. Neće on odlučivati o tome da li će Republika Srpska da bude nezavisna, nego njen narod - rekao je Dodik.

Server na to dodaje - Naravno da neću odlučivati da li će Republika Srpska postati nezavisna. To je već jednom odlučeno i odluka neće biti poništena. Dodik koristi ideju nezavisne RS da bi napravio svoju političku karijeru. Čak iako on to objavi, niko neće priznati tu nezavisnost. Pogotovo ne Srbija, jer bi tada bila u nezgodnom položaju. Time bi oštetila veze s Briselom i Vašingtonom.

Govoreći o evropskom putu BiH, Server je rekao da je najveći problem to što BiH nema centralnu vladu u Sarajevu koja će sprovoditi sve briselske uslove i zahteve.