Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Davenport i Skat podržavaju Vučićev plan o EU i reforme

Kajl Skat, Majkl Davenport i Aleksandar Vučić/ Foto: Tanjug

Davenport i Skat podržavaju Vučićev plan o EU i reforme

Dvojica ambasadora istakla su važnost koju jačanje pravosudnog sistema i vladavine prava ima u privlačenju novih stranih investicija u Srbiji.

Srbija
Izvor: Tanjug

Mandatar za sastav nove vlade danas je razgovarao sa američkim ambasadorom Kajlom Skotom i ambasadorom EU Majklom Davenportom. Skat i Davenport su podvukli svoju snažnu podršku ekonomskim i političkim reformama Vlade Srbije, kao i premijerovom cilju da pripremi Srbiju za pridruživanje Evropskoj uniji 2020. godine.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, diplomatski predstavnici dva najveća bilateralna donatora Srbije razgovarali su danas u vladi sa srpskim poremijerom o svojoj posvećenosti realizaciji velikih programa saradnje, čiji prioriteti su usaglašeni sa Vladom Srbije.

Ovi programi uključuju podršku u oblasti reformi javne uprave, pravosuđa, obrazovnog sistema, poljoprivrede, saobraćaja, energetike i zaštite životne sredine, kao i direktnu podršku ministarstvima, kakva je nedavna donacija vozila i opreme za Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo odbrane.

Dvojica ambasadora istakla su važnost koju jačanje pravosudnog sistema i vladavine prava ima u privlačenju novih stranih investicija u Srbiji.

Ambasadori Devenport i Skot su, takođe, naglasili značaj napretka u naporima da se podrži i ojača regionalna bezbednost, uključujući i naredne korake u dijalogu sa Prištinom.

Predsednik Vlade Republike Srbije zahvalio je ambasadorima Devenportu i Skotu na podršci koju pružaju Srbiji na evropskom putu.

Premijer Vučić je ambasadoru Skotu izrazio saučešće povodom užasnog terorističkog napada u Orlandu i uručio mu pismo saučešća za predsednika SAD Baraka Obamu.

Današnji sastanak je organizovan nekoliko dana pošto je Evropska komisija negirala navode pojedinih medija u Srbiji da su ambasadori EU i SAD umešani "u pokušaj radikalizacije" protesta u Beogradu i Novom Sadu.

Portparolka EK Maja Kocijančić navela je u izjavi Tanjugu da su te optužbe bez osnova i izrazila uverenje da su vlasti u Srbiji svesne toga.

Blic je objavio danas da je do susreta u Vladi Srbije danas došlo na inicijativu Skota i Davenporta.

Politika je objavila da je premijer Vučić otkazao posetu Briselu 21. juna, kao i sve ranije ugovorene bilateralne susrete sa američkim zvaničnicima, povodom njegovog odlaska u SAD prvim direktnim letom Er Srbije na relaciji Beograd-Njujork.