Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Davenport: Proširenje među prioritetima EU

Foto: Medija centar Beograd

Davenport: Proširenje među prioritetima EU

Š​ef delegacije EU Majkl Davenport izjavio je da proširenje ostaje među prioritetima Evropske unije.

Srbija
Izvor: Tanjug/ NIN

On je istakao da je EU svega koji dan posle odluke o Bregzitu usvojila novu globalnu strategiju spoljne i bezbednosne politike gde je istaknut značaj proširenja, a posebno je pomenut zapadni Balkan.

Davenport je u intervjuu za NIN rekao i da premijer Srbije Aleksandar Vučić snažno podržava evropsku integraciju Srbije i da sa njim razgovara o svim aspektima odnosa Srbije i EU, pa i o medijskoj situaciji.

"Ali ne želim da kukam kada se o meni pišu laži u tabloidima", rekao je Davenport.

Upitan zašto je za građane važno otvaranje poglavlja 23 i 24 Davenport kaže da plan za poglavlje 23 obuhvata mere za uspostavljanje nezavisnog, efikasnog pravosuđa, za bolje funkcionisanje nezavisnih regulatornih tela, za zaštitu osnovnih prava građana i slobode medija.

"Još konkretnije, jedan od koraka se tiče starih sudskih predmeta, neretko se na okončanje postupka čeka i deset i više godina, a sada imamo plan da se ovaj strašan problem zauvek reši i ne ponavlja", objašnjava šef delegacije EU.

Na pitanje kako doživljava to što premijer ima jasne proevropske izjave, a neki drugi članovi vlade poput ministra Ivice Dačića i Aleksandra Vulina neretko relativizuju evropsku orjentaciju, Davenport kaže da premijer Vucić snažno podržava evropsku integraciju Srbije, kao i da u parlamentu takođe postoji takva većina.

"Ministre koje ste pomenuli ne bih komentarisao, ali mislim da je vrlo važno iskustvo drugih zemalja koje su članice EU, a to je da vlada mora da ima i da primenjuje strategiju komunikacije o evropskim integracijama i EU", rekao je Davenport.

Povodom negativnih napisa koji se o njemu pojavljuju u tabloidima kaže da ne treba treba posvećivati veliku pažnju izmišljotinama tabloidnih medija.

"Mislim da dela govore više od reči. Uprkos takvim neosnovanim tvrdnjama delegacija nastavlja efikasnu saradnju sa Srbijom", istakao je Davenport.