Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
"DB imala ulogu u ubistvu Ćuruvije"

Slavko Ćuruvija/ Foto: slavkocuruvijafondacija.rs

"DB imala ulogu u ubistvu Ćuruvije"

Mislim da je u pitanju Deveto odeljenje, to sam zaključio na osnovu službenog rada i beleški u koje sam imao uvid, izjavio svedok Slaviša Softić

Srbija
Izvor: Agencije

Svedok na suđenju za ubistvo Slavka Ćuruvije, Slaviša Softić, rekao je na ročištu da je “gotovo siguran” da je DB imala "određenu ulogu" u ubistvu Ćuruvije.

- Deveto odeljenje možda, oni koji su bili na licu mesta, ne kažem ja da je bilo Deveto, ne mogu da budem precizan, to je moje zaključivanje na osnovu službenog rada i stručnosti, službenih beleški u koje sam imao uvid, sama pratnja Ćuruvije jedna je od indicija - rekao je svedok Softić, bivši pripadnik 3. Odeljenja Gradskog SUP-a.

Naveo je i da je bio više zadužen za predmet Ibarske magistrale, a da je pre toga vezano za slučaj Slavka Ćuruvije prikupljao informacije od njegovih saradnika, novinara, urednika, da je radio obradu lica mesta izvršenja krivično, te da je obavio razgovor sa stanarima, prolaznicima i da tada nije došao do nekog operativnog saznanja ili materijalnog dokaza kojem bi rasvetlio ubistvo.

Rekao je i da je u vreme akcije "Sablja" učestvovao u ispitivanju optuženih Radonjića, Romića i Kuraka, da je to dobio kao radni zadatak, te da su njih trojica uhapšeni nakon objavljivanja dosijea "Ćuran", ali da on nije odlučivao da li će biti pušteni, te da u tom momentu "verovatno nije bilo dovoljno dokaza" da se podnese krivična prijava.

Svedok je rekao da je saznao da RDB prati Slavka Ćuruviju tek nakon objavljivanja dosijea "Ćuran" i da pre toga nije imao nikakve operativne informacije da je Ćuruvija bio predmet obrade tog resora.

Nekadašnji zamenik načelnika resora Državne bezbednosti Franko Simatović ponovo se nije pojavio na suđenju.