Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Devenport:SPREMAN SAM da ponovo odem u Skupštinu

Foto: besttv.rs

Devenport:SPREMAN SAM da ponovo odem u Skupštinu

Spreman da ponovo pokuša

Srbija
Izvor: Tanjug

Šef delegacije Evropske unije Majkl Devenport izjavio je da je, ako bude pozvan, spreman da ponovo ode u Skupštinu Srbije i tamo predstavi Izveštaj Evropske komisije na sednici Odbora za evropske integracije.

"Spreman sam da ponovo odem ako me pozovu i ako budu obezbeđeni uslovi za neometano predstavljanje izveštaja i diskusiju o njemu, ali ja poziv još nisam dobio", rekao je on za "Kurir".

Devenport je odbacio tvrdnje da podržava proteste protiv Vlade Srbije i istakao da sa premijerom Aleksandrom Vučićem ima dobar profesionalni odnos.

"Te priče su kao naučna fantastika. Premijer i ja se poznajemo šest godina i on zna koliko sam posvećen da učinim Srbiju delom EU i zna da sam u kritičnim momentima odgovarao ekspresno na potrebe Srbije, kao što je bio slučaj sa Briselskim sporazumom 2013. ili sa poplavama 2014. Premijer je svestan toga i imamo dobar profesionalni odnos", rekao je šef Delagacije EU.

Povodom njegove ranije konstatacije da zemlja kandidat za članstvo mora progresivno da usklađuje politiku sa spoljnom politikom EU, Devenport je rekao da to nije samo pitanje odnosa s Rusijom, već pitanje ukupne spoljne i bezbednosne politike.

"Pitanje sankcija Rusiji nije jedino pitanje u kojem Srbija svoju politiku nije ujednačila sa ostalim članicama EU. Mi bismo voleli da vidimo postepeno ujednačavanje srpske spoljne politike sa zajedničkom spoljnom politikom EU. Imali smo slučajeve vezane za problem Južnog kineskog mora, Zimbabvea, na primer, kojima se Srbija takođe nije priključila", zaključio je šef Delegacije EU.