Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
DIKOVIĆ NA VOJNIM VEŽBAMA "ZAPAD 2017": Saradnja Rusije i Srbije sve jača

Foto: Sputnik

DIKOVIĆ NA VOJNIM VEŽBAMA "ZAPAD 2017": Saradnja Rusije i Srbije sve jača

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, nalazi se na poligonu Lužskij gde se održavaju vežbe "Zapad 2017"

Srbija
Autor: Glas Moskve

General Diković je imao odvojene susrete sa načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Rusije generalom armije Valerijem Gerasimovim i komandantom Zapadnog vojnog okruga, general-pukovnikom Andrejem Valerijevičem Kartapolovim, koji sa ruske strane rukovodi realizacijom vežbe.

Sa ruskim kolegama Diković je razgovarao o unapređenju bilateralne vojne saradnje Srbije i Rusije i aktuelnim bezbednosnim pitanjima u svetu, a bilo je reči i o proširenju saradnje naše zemlje sa Organizacijom ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), pre svega u oblasti obuke, objavljeno je na sajtu Ministarstva odbrane Srbije.

Načelnik Generalštaba VS je zahvalio generalu Gerasimovu na pomoći Rusije u opremanju naše vojske, dodajući da će Vojska Srbije nastaviti da razvija svoje sposobnosti u saradnji sa svim partnerskim državama, kao što je Rusija.

Naša vojska je pre svega zainteresovana za izvođenje zajedničkih vežbi, obuke i usavršavanja na različitim nivoima, a posebno su značajni brojni specijalistički kursevi u Rusiji na kojima se usavršavaju pripadnici VS, navedeno je na sajtu.

Zajednička strateška vežba „Zapad 2017“ se realizuje od 14. do 20. septembra na teritoriji Rusije i Belorusije, prenosi portal Glas Moskve.

Vežbe tog tipa se izvode jednom u dve godine i predstavljaju završnu fazu zajedničke obuke sa ciljem provere osposobljenosti za sadejstvo dveju oružanih snaga u odbrani Savezne države Rusije i Belorusije.

Na vežbi učestvuje oko 13.000 vojnika uz oko 70 aviona i helikoptera, 680 jedinica tehnike i 10 brodova iz sastava Baltičke flote.