Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Direktor sa milionskom platom BAHAT, PA JOŠ I PRETI!

Radojica Rovčanin/ Foto: alo.rs

Direktor sa milionskom platom BAHAT, PA JOŠ I PRETI!

Radojica Rovčanin iz Kontole letenja je dopustio zaposlenima da službena vozila koriste u prihvatne svrhe, dao im abnormalne plate!

Srbija
Izvor: alo.rs

Odlukom Radojice Rovčanina, direktora Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA), jedan broj službenih vozila, dat je na korišćenje zaposlenima, koji ih koriste 24 sata dnevno, 365 dana godišnje.

Kao što je i za očekivati, sve troškove za te automobile, kojih SMATSA ima ukupno 88, plaća firma. Iako je zakon predvideo ovakvu mogućnost, propisao je i obaveze kako poslodavca, tako i zaposlenih kojima su vozila data.

SMATSA ne plaća nikakav porez za to državi.

"Poslodavac je u ovom slučaju dužan da pojedinačno vrši obračun i uplatu dela doprinosa mesečno, što SMATSA pak ne radi, dok zaposleni ima obavezu da u prijavi godišnjeg poreza prijavi i korišćenje službenog vozila, te da i po tom osnovu iskaže prihod i plati porez jer koristi automobil za službene i privatne potrebe", objasnio je izvor lista „Alo!“.

Ista osoba tvrdi da niko nikada iz SMATSA nije prijavio korišćenje službenog vozila u poreskoj prijavi, iako koriste službena vozila godinama, a samim tim nije ni platio porez u skladu sa zakonom. Ističe i da je Nadzorni odbor (NO) SMATSA više puta skrenuo pažnju direktoru na ove propuste, ali da su ta upozorenja ostala prazno slovo na papiru.

Ipak, pored nedvosmislene odluke koju je doneo direktor SMATSA, Rovčanin negira da iko od zaposlenih koristi automobil u privatne svrhe.

"Ja ću sada pokrenuti tužbu protiv Nadzornog odbora koji iznosi poverljive podatke u javnost. Ako nešto imaju, neka to prijave finansijskoj inspekciji, a ne da podatke koji su službena tajna puštaju u javnost. Mi smo ustanova od posebnog značaja, a i vas ću tužiti jer ne smete to da iznosite u javnost", poručuje Rovčanin.

List "Alo!" navodi da se protiv Rovčanina vodi i sudski spor zbog seksualnog uznemiravanja koleginice, te da on koristi vozilo „leksus“, koje je plaćeno skoro 140.000 evra, kao i džip „tojota lend kruzer“ od 5.000 kubika, što svedoči o njegovom bogatstvu. Prijavljena plata mu je 1.031.251 dinara.