Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
DIVAN DAN U NOVOM SADU: Petrovaradinskoj tvrđavi je 324. rođendan

Ilustr/ Foto: NB

DIVAN DAN U NOVOM SADU: Petrovaradinskoj tvrđavi je 324. rođendan

​Obeležavanja ovog rođendana u Evropskoj prestonici kulture 2021. godine neće biti jer poslednjih godina lokalna vlast uglavnom zaboravi da se seti ovog datuma.

Srbija
Izvor: 021

Podsetimo, gradnja Tvrđave je počela na petrovaradinskoj steni u mestu Petrovaradin na desnoj obali Dunava. Na mestu prethodne srednjovekovne građevine, sadašnju tvrđavu je izgradila Austrija u periodu od 1692. do 1780. godine , radi zaštite carevine od najezde Turaka.

Poznata i kao "Gibraltar na Dunavu", Petrovaradinska tvrđava se prostire na 120 hektara i predstavlja jedinstveni kulturno-istorijski spomenik u regionu. Danas je ovo utvrđenje sa "pijanim satom" na Sat kuli obeležje Novog Sada.

Tvrđava kao spomenik je zapuštena, jer je evidentan nedostatak ulaganja. Ulaže se samo u najneophodnije popravke bedema, mostova i održavanje zelenih površina. Koliko je situacija loša govori i to da je nedavno mehanizam sata popravljen donacijama privatnih lica. O samom satu inače već tri decenije brine Lajoš Lukač, a Grad da mu se tek ove godine odužio dodelom Novembarske povelje.