Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
DJB: Policijsko uređivanje medija

Izvor: dostajebilo.rs

DJB: Policijsko uređivanje medija

Kako kažu u DJB, ministar policije Nebojša Stefanović meša se u rad srpskih medija, što je za njih skandal.

Srbija
Autor: NB

Draginja Lukin iz pokreta “Dosta je bilo” Saše Radulovića kaže u svom autorskom tekstu na njihovom portalu da je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ujedno i urednik srpskih medija, ili barem šef deska.

- Ako neko počne karijeru kao Nebojša iz Beograda, nastavi je na funkciji ministra policije sazivanjem konferencije za novinare sa ljudima u fantomkama i do zuba naoružanim specijalcima, onda je očekivano da je završi kao glavni urednik svih medija. Ili, da baš ne preterujemo – kao šef deska srpskih medija. Jer šefovi deska određuju šta je vest i gde je treba plasirati- kaže se u tekstu na portalu DJB.

U tekstu se dalje navodi da je Stefanović pokazao šta je njegovo glavno polje delovanja gostujući u jutarnjem dnevniku na javnom servisu.

- Kao i svaki pravi šef deska, ministar je prvo protumačio da je noćno rušenje u Savamali pod fantomkama u stvari “rušenje tri nelegalna objekta”. Zatim je konstatovao da “To ne može da bude glavna vest”- navodi se u tekstu.

Kako kažu u DJB, samo mešanje ministra policije u određivanje toga šta je vest je skandal sam po sebi, a navode i da ga urednici medija slušaju.

- Urednici medija imaju šefa deska u policiji samo u nedemokratskim društvima. Mi smo upravo takvo društvo i sve drugo je samo privid koji će se potpuno raspršiti nakon što je ministar policije skinuo fantomku sa šefa deska pa se ukazalo lice Nebojše iz Beograda- dalje navodi Lukinova.

U DJB navode da je razlog ćutnje medija o protestu građana protiv rušenja u Savamali održanom pre nekoliko dana, upravo Stefanović.

- Ako baš i nisu sasvim ćutali, onda su papagajski ponavljali ono što su im premijer i njegov Nebojša iz Beograda rekli da kažu – da su “porušeni nelegalni objekti”, a da su protiv toga protestovali “pojedini građani”- kaže Lukinova.

Autorka navodi i da Beograđani to neće progutati, ali da o tome jesu li svi objekti nelegalni tek treba da nas obaveste neszavisna istraga i Tužilaštvo. Ona se osvrnula i na izveštavanje medija sa protesta, na kom se, kako kaže, okupilo 5.000 ljudi.

- Zanimljivo je da je, suprotno policijskom šefu deska, to primetio i Dnevnik 3 RTS-a, jer javni servis građana Srbije do tada bio u papagajskom horu. Mnogo je manje zanimljivo to što novinarku RTS Jelenu Obućinu koja nije mogla da prećuti dešavanje na ulici danas blate i razapinju Vučićevi tabloidi- dalje navode iz DJB.