Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
DJB: VLADA PLAĆALA Amerikance da lobiraju za Srbiju

Foto: wikimedia.org

DJB: VLADA PLAĆALA Amerikance da lobiraju za Srbiju

Pokret “Dosta je bilo” Saše Radulovića saopštio je da je Vlada Srbije tokom 2012. i 2013. godine plaćala lobističku agenciju “Podesta group”.

Srbija
Autor: NB

Kako su rekli iz DJB, ta agencija radila je i za biznismena Miroslava Miškovića, a tokom 2014. godine, vlada je, kako su rekli, platila kompaniju “Bell Potinger” iz Londona za iste svrhe, ali je to “dobro čuvana tajna”.

DJB svoje tvrdnje potrekpljuje odgovorima Vlade dobijenim na osnovu traženja informacija od javnog značaja, u kojima se navode isplaćene sume.

“Prema informacijama dobijenim iz Ministarstva spoljnih poslova, Vlada je u 2012. godini platila 952.010 dolara za usluge lobiranja firmama iz moćne Podesta grupe i “30 points strategies” koja je i ranijih godina bila angažovana bez vidljivijeg rezultata. Od te sume je čak 300.000 dolara otišlo za usluge “Roberti + White”, zastupnicima moćne Podesta grupe. Inače, Podesta grupa, jedna od tri najmoćnije lobi kompanije u Vašingtonu, bliska je Klintonovima i njihovom krilu demokratske stranke. Dok stariji brat Toni Podesta, lobira za svoje klijente poput Miškovića ili Vlade Srbije, drugi brat Džon Podesta, vodi predsedničku kampanju Hilari Klinton”, navodi DJB.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije brzo je demantovalo tvrdnje Radulovićevog pokreta. Kako su rekli, to ministarstvo nema sklopljenje ugovore sa bilo kojom lobističkom kućom u inostrasntvu. Dodaju da je 2012. godine, kada je došlo do promene vlasti, Vlada prekinula ugovore sa dve logističke kompanije i platila samo ono što je bilo obavezno.

"U saopštenju Pokreta DJB iznete su grube neistine o angažovanju 'Podesta group'. Ni tadašnji premijer Srbije Ivica Dačić, ni kasnije Aleksandar Vučić, nisu angažovali niti sklapali ugovore ne samo sa 'Podesta group', nego ni sa bilo kojom drugom lobističkom kućom iz inostranstva", kaže se u saopštenju ministarstva.

Iz vlade dodaju da bivšeg šefa države Borisa Tadića i premijera Mirka Cvetkovića treba pitati zašto su angažovali “Podesta group” koji je radio za Miškovića, kako i agenciju “30 Point Strategies”. Kako kažu, to je Srbiju mesečno koštalo 142.000 dolara, a sve se radilo pod oznakom poverljivosti.