Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Đilas napustio DS

Dragan Đilas/ Foto: mc.rs

Đilas napustio DS

Bivši lider Demokratste stranke Dragan Đilas, iščlanio se juče iz te partije.

Srbija
Izvor: Danas, NB

Kako piše “Danas” Đilas nije komentarisao iščlanjenje ne želeći ni da potvrdi, ni da opovrgne saznanja beogradskog lista.

Đilas je bio na čelu DS od kraja 2012. do maja 2014. godine, a posle poraza Borisa Tadića na predsedničkim izborima 2012. godine Đilas se nametnuo kao najbolji kandidat za predsednika DS.

To je dovelo do višemesečne borbe sa Tadićem, čijim je odustajanjem od mesta predsednika postao jedini izgledni kandidat pred stranačku skupštinu. Nedugo po stupanju Đilasa na dužnost predsednika DS, stranku je napustio Boris Tadić, sa mesta počasnog predsednika. Tadić je tu odluku obrazložio time što se ne slaže sa pravcem kojim demokrate idu pod novim rukovodstvom.

"Odluku sam doneo upravo zbog toga što se u politički blok DS vraćaju ljudi koji su joj doneli epitet aferaške i korupcionaške stranke. Odluka nije protiv članova DS, već zbog njih, i njima poručujem da je Srbiji potrebna nova demokratska stranka", rekao je tada Tadić.

Sa Đilasom na čelu DS je, posle Tadićevog odlaska, na izborima osvojio nešto malo preko šest odsto glasova. U trci za mesto predsednika stranke pobedio ga je Bojan Pajtić 2014. koji i danas vodi stranku. Glavni grad Srbije vodio je od 2008. do 2013. Posle odlaska sa funkcije u DS, Đilas se povukao iz javnog političkog života i nastavio da obavlja funkciju predsednika Košarkaškog saveza Srbije.

Otkupio dug demokrata

Đilasova firma Multikom otkupila je prošle godine dug od oko 50 miliona dinara koji demokrate imaju prema Razvojnoj banci Vojvodine od koje su uzeli novac za finansiranje kampanje 2012. Tom prilikom, kako je Danass već pisao, potpisan je ugovor između DS i Multikoma koji ne podrazumeva nikakve menice. Po tom ugovoru, Multikom je 31. decembra 2015. stao u red za naplatu duga.