Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Đinping: Veličanstven doček, osećam se kao kod kuće

Foto: printscreen

Đinping: Veličanstven doček, osećam se kao kod kuće

​Kineski predsednik Si Đinping svečano je dočekan ispred Palate Srbija, gde će u toku dana razgovarati sa državnim vrhom Srbije.

Srbija
Izvor: B92.net,Tanjug, Blic, NB

Oko 9.45 su je počeo "tet a tet" razgovor predsednika Srbije Tomislava Nikolića i kineskog lidera.

Delegacije dve zemlje će potpisati više od 20 međudržavnih sporazuma.

Foto: pritntscreen/RTS

Kineskog predsednika je ispred Palate Srbija dočekao Nikolić, uz najviše vojne i državne počasti i ispaljivanje plotuna.

Uz Gardu Vojske i crveni tepih, intonirane su himne dve zemlje, a potom su predsednika Kine pozdravili i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i ministri u vladi.

Đinping i Nikolić su se potom uputili na "tet a tet" sastanak, posle čega sledi bilateralni sastanak delegacija dve zemlje, potpisivanje sporazuma, nakon čega će Nikolić uručiti predsedniku Kine Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici.

Prema protokolu, sledi obraćajnje medijima dva predsednika, a potom i odvojeni sastanci sa Vučićem i Gojković.

Đinping je doputovao u trodnevnu posetu Srbiji, a prvog dana su položeni venci na mestu srušene kineske ambasade u NATO bombardovanju, položen kamen temeljac za Kineski kulturni centar, otkriven spomenik Konfuciju, tabla novoimenovane Konfučijeve ulice i Trga prijateljstva Srbije i Kine.

Predsednik Kine sutra će obići Železaru Smederevo.

Počeo tet-a-tet sastanak

Sastanak predsednika Srbije Tomislava Nikolića i predsednika Kine Si Đinpinga počeo je danas oko 9.45 sati u Palati Srbija.

Posle tet-a-tet sastanka dvojice predsednika, uslediće bilateralni sastanak delegacija dve zemlje, potpisivanje sporazuma, nakon čega će Nikolić uručiti predsedniku Kine Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici.

Prema protokolu, sledi obraćajnje medijima dva predsednika, a potom i odvojeni sastanci sa Vučićem i Gojković.

Foto: Tanjug/J. Pap

Mihajlović: Srbija će biti centar za ulaganje celog regiona

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da će Srbija, zahvaljujući saradnji sa Kinom postati centar za ulaganje celog regiona.

Mihajlović je, gostujući na RTS-u, kazala da su odnosi i uzajamne posete Kine i Srbije poruka svim zemljama Evropske unije (EU) da je "Srbija igrač".

Đinping: Osećam se kao kod kuće

Kineski predsednik je rekao da je njegova dugoročna želja da poseti Srbiju ispunjena.

- Doček na aerodromu je bio veličanstven. Primetili smo tri miga 29 kako prate moja avion. To je zaista bio veličanstven doček - rekao je Đinping i dodao da su Kina i Srbija, kao i on i Nikolić kao predsednici, bliski prijatelji.

On je rekao da i se u Srbiji oseća kao kod kuće.