Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Đurđević: Biračka mesta otvorena, sve se normlano odvija

Foto: Tanjug

Đurđević: Biračka mesta otvorena, sve se normlano odvija

Biračka mesta biće otvorena do 20 sati, a nešto manje od 20.000 građana ima pravo ponovnog glasa, najveća nedoumica ulazak koalicije Dveri-DSS u parlament

Srbija
Izvor: Tanjug

Svih 15 biračkih mesta, na kojima se ponavlja glasanje za parlamentarne izbore, otvorena su na vreme, rekao je jutros Tanjugu predsednik Republičke izborne komisije Dejan Đurđević.

On je dodao da se na svim biračkim mestima, za sada, normalno odvija izborni proces.

Biračka mesta otvorena su u sedam i biće zatvorena u 20 sati, do kada traje i izborna tišina.

Danas se ponavljaju izbori na dva biračka mesta u Beogradu, zatim na po jednom biračkom mestu u Bačkoj Topoli i Sremskim Karlovcima, kao i na dva biračka mesta u Jagodini.

Građani ponovo na birališta izlaze na po jednom biračkom mestu u Kladovu, u Užicu, na dva u Vranju, kao i na pet biračkih mesta u Nišu, a pravo glasa na tim biračkim mestima ima 19.631 građanin.

Nakon ponavljanja izbora biće poznat definitivan spisak stranaka koje ulaze u novi saziv republičkog parlamenta.

Neizvesnost se suštinski tiče samo dve liste koje su oko cenzusa, pre svega liste Dveri-DSS.

Prema podacima sa 99,82 odsto obrađenih biračkih mesta, koje je RIK saopštila u petak ujutru, ispod cenzusa je lista Dveri-DSS, sa 4,99 odsto glasova, dok je lista SDS-LDP-LSV osvojila 5,02 odsto glasova.

Lista okupljena oko SNS osvojila je 48,24 odsto glasova, više nego sve ostale stranke zajedno.

SPS je osvojila 10,96 odsto, SRS 8,11 odsto, DS 6,03 odsto, "Dosta je bilo" 6,03 odsto, SVM 1,50 odsto glasova, lista Muamera Zukorlića 0,86 odsto, SDA Sandžaka 0,80 odsto, Ruska stranka 0,36 odsto, Partija za demokratsko delovanje 0,43 odsto.

Pravo glasa na biračkim mestima na kojima se izbori danas ponavljaju ima 19.631 građana, a za ponovljeno glasanje je štampano 19.729 listića, što obuhvata konačni broj birača na mestima na kojima se glasa i rezervu glasačkih listića od 0,05 odsto od konačnog broja na tim mestima.

Glasanje će biti sprovedeno po izbornim listama koje su utvrđene za narodne poslanike, a RIK je za njihovo sprovođenje obrazovao nove biračke odbore.

Na sednici u ponedeljak, RIK je doneo rešenja o obrazovanju biračkih odbora i imenovanju predsednika, članova i njihovih zamenika u stalnom, kao i članova u proširenom sastavu. RIK je takođe, po principu dobrovoljnog prijavljivanja svojih članova, imenovao dodatne koordinatore RIK-a za osam okruga.

Predsednik RIK-a Dejan Đurđević rekao je ranije da će u svakom biračkom mestu biti obezbeđen po jedan statističar.