Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Đurić: KiM jeste i ostaće deo Srbije

Foto: Medija Centar Beograd

Đurić: KiM jeste i ostaće deo Srbije

​Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio sinoć da Kosovo i Metohija jeste i da će uvek biti sastavni deo Srbije i deo duhovnog i istorijskog bića srpskog naroda.

Srbija
Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio sinoć da Kosovo i Metohija jeste i da će uvek biti sastavni deo Srbije i deo duhovnog i istorijskog bića srpskog naroda.

Đurić je u Ropotovu večeras otvorio “Vidovdanske svečanosti” i tom prilikom poručio okupljenima da KiM jeste i uvek će biti sastavni deo, ne samo naše teritorije, nego našeg dughovnog, istorijskog i svakog drugog bića.

“Kosovo i Metohija jeste temelj i osnov našeg identiteta a u tom korenu našeg identiteta nalazi se i Vidovdan, Vidovdan kao praznik koji proslavljamo sa posebnom težinom od Vidovdana 1389. godine, dana koji je obeležio nastanag onoga što danas nazivamo vidovdanskom etikom,”- rekao je Đurić.

Ta vidovdanska etika je, objasnio je on, omogućila da u teškim vekovima ropstva, progonstva, stradanja čitavog srpskog naroda, ne samo na ovim prostorima nego na svim područjima, sačuvamo naše ime, sačuvcamo našu veru, sačuvamo naš jezik, naše običje, ono što nas odlikuje kao narod.

"Svako od nas pojedinačno da bi bio kompletna i razvijena ličnost nosi u sebi tu ključnu komponentu kolektivnog identiteta", rekao je Đurić pozdravljen aplauzom okuljenih Srba.

Đurić je kazao da vreme koje je pred nama nosi ništa manje izazova od vremena u kojem smo bili do sada i vremena u kojem su živeli i naši preci.

"U tom vremenu pred nama, da bi smo prebrodili sve probleme dok naša majka Srbija ne bude sasvim stala na noge, moraćemo pre svega da se skoncertišemo na to da našim vrlinama pobedimo", rekao je director Kancelarije za KiM.

Kao ključnu poruku okupljenima Durić je naveo to da ne treba da očekuju da bilo koji od problema sa kojim se suočavaju mogu da reše izlovani i sami.

"Ne očekujte da bilo koji od problema sa kojim se suočavamo u svakodnevnom životu možemo da rešeimo ukoliko u onome što radimo ne polazimo od sebe, ukoliko ljudima oko nas ne pružamo ruku i ukoliko nismo spremni da pobeđujemo vrlinom", naglasio je Đurić.

U tom pravcu je istakao da "pobediti vrlinom" je ono što su nas naučili naši preci tog slavnom Vidovdana 1389. godine.

"Oni su tada pobedili vrlinom - žrtvujući sebe. Mi ćemo pobediti vrlinom i radeći i žrtvujući sebe", rekao je Đurić proglasivši "Vidovdanske svečanosti" otvorenim.

Kulturno-sportska manifestacija "Vidovdan 2016" održava se od 20. do 28. juna u dvorištu Osnovne škole "Trajko Perić" u Ropotovu u Kosovskom pomoravlju.

Svečanosti povodom otvaranja manifestacije prisustvovali su dvojica srpskih ministara u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić i Ljubomir Marić, zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović, gradonačelnik Raniluga Gradimir Mikić i drugi.