Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Đurić: Nećemo brisati preambulu o Kosovu

Foto: Tanjug

Đurić: Nećemo brisati preambulu o Kosovu

Problem u pregovorima je i što gospođa Tahiri stalno iznosi svoje "iskrivljeno viđenje stvarnosti"

Srbija
Izvor: B92.net

Srbija neće iz Ustava menjati ono što je uverenje 90% građana, a pokrajina bi trebalo da u svoj ustav unese institucionalnu vezu sa Srbijom, kaže Marko Đurić.

Gostujući u emisiji B92 "Kažiprst"u, on je rekao da se zbog ulaska u EU iz srpskog Ustava neće brisati preambula, "zasnovana na istorijskim, političkim i moralnim argumentima".

Đurić kaže da je za Beograd u pregovorima sa Prištinom i dalje prvo pitanje Zajednica srpskih opština i tvrdi da Edita Tahiri stalno "iznosi iskrivljeno viđenje stvarnosti".

"Imali smo dosad najduže razgovore u Briselu, ozbiljno mučne. Gospođa Tahiri svoje viđenje sveta prikazuje javnosti kao realnost, iako je to neko iskrivljeno ogledalo stvarnosti", rekao je Đurić.

Šef kancelarije za KiM navodi da Edita Tahiri relativizuje ceo pregovarački proces i "stavlja se u ulogu EU" kada govori o tome kada će biti otvoren most na Ibru.

"Dok cela Ulica kralja Petra nje postane pešačka zona, otvaranja mosta ne može biti. Za nas je važna bezbednost u Mitrovici, mora se obezbediti to da ne mogu konvoji da uleću iz južnog u severni deo Mitrovice. Nama je važno da punkt Kfora bude u blizini", naveo je Đurić.

Na pitanje zašto se to o čemu se razgovara u Briselu "ne stavi na papir", već svaka strana svom delu javnosti iznosi svoje viđenje stvari, Đurić kaže:

"Tahiri oštećuje time svoj kredibilitet. Mi smo u četiri ujutru sedeli sa najbližim saradnicima Federike Mogerini i ona je tim ljudima dala reč da neće iznositi svoje interpretacije, to neki svoje izmišljeno viđenje, pa je opet to uradila".

Kako kaže, ona je tako "ponovo pokušala da profitira na nekoliko sati u svojoj javnosti".

"Verujte, to što ja kažem da most neće biti otvoren dok ulica ne bude pešačka zona, to će preneti i albanski mediji pa će ona opet ispasti smešna", kaže Đurić.