Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Đurić: Osuđujemo tertorijalne pretenzije Rame

Marko Đurić/ Foto: novosti.rs

Đurić: Osuđujemo tertorijalne pretenzije Rame

Đurić ističe da je Rama "velikoalbanskim pretenzijama", ovog puta na našoj teritoriji, uvredio srpski narod.

Srbija
Izvor: Tanjug, NB

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da Srbija najoštrije osuđuje teritorijalne pretenzije koje je danas u Prištini ispoljio albanski premijer Edi Rama.

Đurić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da je Rama "velikoalbanskim pretenzijama", ovog puta na našoj teritoriji, uvredio srpski narod.

Ponovivši svoje ekspanzionisticke i velikoalbanske pretenzije na teritoriji naše zemlje, u glavnom gradu naše južne pokrajine, činivši na taj način ozbiljnu uvredu srpskom narodu, dajući doprinos da se tenzije u regionu pojačaju i navodeći kola na nacionalisticku i šovinisticku vodenicu koja je u prošlosti donela mnogo patnje srpskom i albanskom narodu", rekao je Đuric.

Đurić dodaje da bi bilo neuporedivo korisnije da su rama i drugi predstavnici Albanaca poslali poruku pomirenja, želju za saradnjom i stabilnošću, kao što to čini Srbija.

Primetivši da je skup u Prištini održan u Narodnoj biblioteci, Đurić je pozvao Ramu da uzme neku od knjiga i pročita da Kosovo nikada neće biti deo Albanije i da će "san o velikoj državi i jednom narodu ostati samo san".

"U Narodnoj biblioteci u Prištini se nalazi više stotina hiljada biblioteških jedinica na srpskom jeziku. Bilo bi bolje da su Rama i njegovi saradnici umesto što drže govore uzeli neku od knjiga koje su tamo cuvane i izložene, pa bi tamo mogli da vide da Kosovo i Metohija nije, niti će ikada biti deo Albanije, te da će taj njihov san o jednoj državi, jednog naroda, ostati samo san", istakao je Đurić.

Podvukao je da će to ostati san, ne samo za ove već i za buduće generacije.

"Za mnog, nažalost,na Kosovu i Metohiji to će i to jeste danas ružna nocna mora, pošto su u ime te i takve ideje na Kosovu i Metohiji u prethodne dve decenije ubijene hiljade ljudi", rekao je on.

Direktor Kancelarije za KIM je dodao da su reči Edija Rame "šamar svakoj želji i svakom naporu da se izgrade istinski normalni odnosi", dodajući da Srbija čini sve da bi ocuvala stabilnost u regionu, ali da je u tome uglavnom sama.