Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Đurić: Uskoro rešenje za srpske pasoše na KiM

Marko Đurić/ Foto: novosti.rs

Đurić: Uskoro rešenje za srpske pasoše na KiM

Đurić kaže da je umereni optimista da se taj problem reši u kraćem roku, ali da ipak, režim prijema u te države ne zavisi od Srbije.

Srbija
Izvor: RTS

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je za RTS da je umereni optimista da se problem građana na KiM koji imaju biometrijski pasoš Republike Srbije reši u kraćem roku. Svakako će se naći administrativno rešenje za taj problem, rekao je Đurić.

Marko Đurić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je delegacija Srbije predočila evropskim zvaničnicima da je neprihvatljivo da građani Srbije sa KiM teže ulaze u zemlje EU sa zvaničnim biometrijskim pasošem Republike Srbije, nego ljudi koji dolaze u Evropu bez ijedne putne isprave.

Ističe da je delegacija Srbije "na tu temu bila posebno oštra", pošto je i predsednik vlade stavio u zadatak da se to pitanje hitno reši.

Đurić kaže da je umereni optimista da se taj problem reši u kraćem roku, ali da ipak, režim prijema u te države ne zavisi od Srbije.

"Sasvim je sigurno, i to mogu da preuzmem odgovornost pred građanima, da nećemo ostaviti naše građane na KiM bez važećih dokumenata sa kojima mogu bez viza da putuju u EU", poručio je Đurić.

Što se tiče razgovora o normalizaciji odnosa sa Prištinom, Đurić kaže da je od evropskih predstavnika dobio potvrdu posvećenosti da se poštuju postignuti dogovori, dok su se od Prištine čula samo uslovljavanja.

"Ono što je za naš važno je to što je naš pristup razgovorima pozitivno ocenjen od strane evropskih predstavnika", ističe Đurić.

Kaže da Srbija u razgovorima ima podršku čak i od strane onih koji se zalažu za nezavisnost Kosova.

Komentarišući Izbornu skupštinu Srpske napredne stranke koja se održava danas, Đurić je istakao da će to biti prilika da se vidi kako se stranka na vrhuncu svoje moći i uticaja menja da bi nastavila da bude motor promena, što se, kako napominje, prvi put dešava sa nekom velikom strankom u Srbiji.

Kaže da se stranka "osvežava", a da je, takođe, važna i ideja da državni funkcioneri ne treba da imaju visoke stranačke funkcije.