Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Do kraja juna otvaranje poglavlja 23 i 24

Jadranka Joskimović Foto: Tanjug/S. Radovanović

Do kraja juna otvaranje poglavlja 23 i 24

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da veruje da će poglavlja 23 i 24 biti otvorena do kraja juna, kao i još nekoliko poglavlja do kraja godine.

Srbija
Izvor: Tanjug

"Naravno da u evropskim integracijama ima uvek puno posla, to je proces koji je i zahtevan, dugotrajan, nekada frustrirajući, nekada nije uvek sve jednostavno, ali strateški cilj jeste da mi uredimo svoju zemlju i zato je važno da ćemo, verujem do kraja juna, otvoriti poglavlja 23 i 24", rekla je Joskimović za RTS.

Joksimović je podsetila da je reč o suštinskim poglavljima koja se tiču reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, manjinskih i ljudskih prava.

"To su teme koje su važne za nas i dobro je da smo konačno dobili i saglasnost Hrvatske", rekla je Joksimović.

Ona je ukazala da je proces evropskih integracija takav da postoje uvek mogućnosti da neka od zemalja pokuša da svoje bilateralne interese ugura u pregovarački proces, istakavši da ovog puta Hrvatskoj to nije uspelo.

"Argumentacija je pobedila politizaciju, i to je dobro. Mislim da smo mi kao zemlja kandidat pokazali jednu odgovornost i da smo kao vlada reagovali na jedan umeren i razuman način, jer je za nas važno da sačuvamo dinamiku evropskih integracija i ubrazamo je", rekla je Joksimović.

Podsetila je da će na taj način Srbija biti vođena u suštinske reforme.

"Evropske integracije nisu samo deo spoljne politike, one su i mehanizam kojim mi ubrzavamo našu unutrašnju agendu reformi", istakla je Joksimović.