Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
DODELA ODLIKOVANJA povodom Dana državnosti

Ilustracija/ Foto: spc.rs

DODELA ODLIKOVANJA povodom Dana državnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić navodi da, dodelom odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama povodom Dana državnosti, Srbija – slaveći laureate – proslavlja sebe i svoju budućnost.

Srbija
Izvor: RTS/ Tanjug

"Isticanjem pojedinaca, pokazujemo pravi put i pravimo sistem vrednosti kojem težimo. Među nagrađenima ima onih koji su čitav život posvetili napretku i građenju Srbije", naglasio je predsednik u obraćanju na svečanosti u Predsedništvu Srbije.

Odlikovanja su uručena glumcima, pevačima, akademicima, nekolicini stranaca i institucijama, a obrazloženje za dobijanje ordena izložio je dekan Pravnog fakulteta i predsednik Komisije za odlikovanja Sima Avramović.

Ordenom su odlikovani: Univerzitet u Beogradu – Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena, Narodno pozorište u Beogradu – Sretenjski orden prvog stepena, Centar za porodični smeštaj i usvojenje "Miloševac" – Sretenjski orden prvog stepena, Ansambl narodnih igara i pesama Srbije "Kolo" – Orden Karađorđeve zvezde drugog stepena.

Ordenja su uručena i Muzeju Vojvodine u Novom Sadu – Sretenjski orden drugog stepena, Geološkom zavodu Srbije – Sretenjski orden drugog stepena, Savezu udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata Srbije (1941–1945. i 1999) – Sretenjski orden trećeg stepena, Savezu inženjera i tehničara Srbije – Sretenjski orden trećeg stepena, Milanu Stevoviću – Orden zasluga za odbranu i bezbednost trećeg stepena...

Zlatnom medaljom za hrabrost posthumno je odlikovan Milan S. Vujović.

Zlatnim medaljama za zasluge odlikovani su prof. dr Dejan Ilić, Katarina Dešić, akademik Svetomir Arsić Basara, prof. dr Miodrag Živković, Rada Đuričin, Marko Nikolić i posthumno Milivoje Mića Marković i Predrag Cune Gojković.

Srebrna medalja za zasluge odlikovanje je koje su dobili Jan Bacur, Miomir Filipović Fića i Predrag Bajo Luković.

Prisutnima se u ime dobitnika pojedinačnih nagrada obratio Milan Nikolić, dramski umetnik, koji je u dramskom stilu izrecitovao pesmu "Amanet" koju mu je u amanet ostavio pesnik Momčilo Tešić, i kojom se zahvalio svima i u ime svih na današnjim nagradama.

Takođe, odlikovani su i Gabrijela Šubert – Ordenom srpske zastave trećeg stepena, kao i Horhe Kačinero i Šel Magnuson – zlatnim medaljama za zasluge, a koji zbog obaveza nisu prisustvovali uručenju odlikovanja.

Predsednik Vučić je poručio da Srbija danas, slaveći njih, proslavlja sebe i svoju budućnost.

"Zahvaljujem u ime Srbije i građana laureatima, koji daju primer da su vredno, posvećeno, marljivo radeći najviše uradili za otadžbinu", rekao je Vučić.

Oni koji su danas odlikovani umeli su, kaže, da daju, pomažu, trpe, vredno i marljivo rade, vole i budu tu za sve oko sebe.

Kako je rekao, ljudske dužnosti su ono što moraš da uradiš ako hoćeš da se zoveš čovekom, a broj onih koji su spremni da budu takvi jeste ono što jednu zemlju čini velikom.

Srbija sutra, kako je podsetio, slavi svoj dan, veliki i važan dan, Dan državnosti, odajući počast svojim slavnim precima, sećajući se njihovih dela i pokazujući koliko je vredno živeti i boriti se.