Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Dodik: Izjava Kavazovića je skandal i sramota

RTRS Printscreen

Dodik: Izjava Kavazovića je skandal i sramota

Reis Kavazović je štetu naneo sebi, ali i celoj Islamskoj zajednici, rekao je predsednik Republike Srpske

Srbija
Izvor: RTRS

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je istup poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića skandalozan, ali i iznenađujući jer odudara od njegovih ranijih pomirljivih izjava i korektnih postupaka.

- Nakon niza konkretnih dokaza da je život Srba i Bošnjaka krenuo uzlaznom putanjom, da se poverenje među ljude ponovo vraća, imamo jednu uvredljivu izjavu najvišeg muslimanskog duhovnog autoriteta. Reis Kavazović je ovom izjavom štetu naneo Islamskoj zajednici i sebi lično. Zvao on nas Srbima ili nekako drugačije, mi ćemo ove godine podržati jednog kandidata u Srebrenici, ali ne da bi služio interesima jednog naroda, već cele Srebrenice, koja je već previše stradala i patila - naglasio je Dodik.

Na pitanje Agencije Srna da prokomentariše Kavazovićev istup na nedavno održanom skupu Bošnjaka u Švajcarskoj u kojem je pripadnike srpskog naroda nazvao "vlasima", a za BiH rekao da je "zemlja muslimana", Dodik je naveo da bi Kavazoviću poručio da ovo nije zemlja muslimana i da nema potrebe da se protiv Srba bore grobovima, ali ima potrebe da shvati da bi korisno bilo da se i Srbi i Bošnjaci i Hrvati i svi koji žive u BiH bore, ne jedni protiv drugih, već svi protiv nezaposlenosti, lošeg načina života, protiv predrasuda i isključivosti.

- Reisa Kavazovića pozivam da odbaci jezik mržnje i retoriku svog prethodnika, koga smo upamtili kao vodećeg bošnjačkog političara, i da kao duhovni vođa svog naroda učini sve da nam budućnost bude bolja od prošlosti i sadašnjosti - istakao je predsednik Srpske.

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović na nedavno održanom skupu u Švajcarskoj pripadnike srpskog naroda nazvao je "vlasima". On je pozvao Bošnjake da se registruju i na narednim lokalnim izborima u BiH glasaju u Srebrenici, te da ne dopuste da, kako je rekao, vlah vlada u Srebrenici.