Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Dodik: Srbi su uvek donosili slobodu

YT Printscreen

Dodik: Srbi su uvek donosili slobodu

Mi smo slobodarski narod, koji želi slobodu i drugima, ali i naša kultura i prava moraju da se poštuju, rekao je Dodik na Krušedolskom saboru

Srbija
Izvor: RTRS

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas na Krušedolskom saboru da je srpska sloboda uvek zavisila od toga da li Srbi imaju ili nemaju državu, da jedino objedinjeni imaju šansu, a da je Crkva najsnažniji element srpskog identiteta.

- Pošto Srbi nisu imali državu u Krajini i nisu je imali na prostorima današnje Republike Srpske, mogao se desiti Jasenovac u Drugom svetskom ratu i zato je neprijatelj mogao da nas odvede na to stratište i pobije više od 500.000. Danas pričaju kako su Srbi ti koji ne zaslužuju poštovanje - istakao je Dodik u obraćanju okupljenom narodu ispred fruškogorskog manastira Krušedol, prenosi RTRS.

On je rekao da Srbi danas imaju države koje su garancija njihove slobode.

- Mi smo slobodan narod koji je i za druge na prostorima bivše Jugoslavije kroz istoriju donosio slobodu - naglasio je Dodik.

Prema njegovom mišljenju, srpski narod je bio u velikoj zabludi, jer je do kraja bio odan jugoslovenskoj ideji.

- Srpski narod morao je da ostane odan srpskoj ideji, nikako jugoslovenskoj - naveo je on.

Predsednik RS je ocenio da su drugi razgradili Jugoslaviju i stvorili svoje države, a da su od Srba napravili remetilački narod, iako to nikada nisu bili niti će biti.

- Mi smo slobodan, slobodarski narod, koji i danas želi slobodu drugima, ali hoćemo da se poštuje i naša sloboda, da se poštuju naše države Republika Srpska i Srbija, naša kultura i naša vera - istakao je Dodik.

Danas se, kako je doda, teško živi, ne samo u srpskim državama nego i u drugima na prostorima bivše Jugoslavije.

- Ne žive Slovenci dobro kao što su živeli u Jugoslaviji, kao ni Hrvati u Hrvatskoj. Hrvati su danas najzaduženiji narod na Balkanu zajedno sa Slovencima - rekao je Dodik.

On tvrdi da Srbi jedino imaju šansu kad su sabrani, objedinjeni i okupljeni.

Liturgijom i parastosom za sve Srbe koji su poginuli i nestali tokom 20. veka, u manastiru Krušedol danas je počela 10. manifestacija Krajiški crkveno-narodni Svesrpski sabor "Krušedolska zvona 2016".