Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Dogovoreno otvaranje poglavlja 23. i 24.

Foto: Tanjug

Dogovoreno otvaranje poglavlja 23. i 24.

Otvaranje poglavlja 23. i 24. dogovreno je danas u Parizu.

Srbija
Izvor: Blic, Tanjug, NB

Nemačka kancelarka Angela Merkel čestitala je Aleksandru Vučiću i pozvala sve da Srbiju podrže na evropskom putu, prenosi „Blic“.
Ova saznanja potvrdio je i predsednik vlade Srbije Aleksandar Vučić koji je novinarima posle Samita lidera Zapadnog Balkana u Parizu rekao da Srbija sada sa većim optimizmom gleda u budućnost, da je ostalo još mnogo toga da se uradi, ali da veruje da će Srbija imati podršku EU i da će i sama taj posao da uradi.

- Nemačka kancelarka Angela Merkel je čestitala Srbiji i zamolila sve da podržavaju Srbiju na evropskom putu, a ne da je ometaju - rekao je Vučić, oceniviši današnji sastanak kao dobar, te primetivši da su drugi bili optimističniji od njega, a da je on bio realističan.

Vučić je rekao da je za Srbiju najvažnije da se sačuvaju mir i stabilnost, a da ne brine o ekonomskom rastu.

Vučić je izjavio je danas da Srbija i Hrvatska imaju različite poglede na prošlost, ali da zbog toga ne bi trebalo da imaju i drugačije poglede na budućnost, jer takva politika ne bi bila dobra ni za jednu državu.

- Suština je u tome da imamo različite poglede na prošlost, ali nemojte da imamo zbog toga i različite poglede na budućnost, da me ubedite da se sad ne nalazimo u Parizu, nego u Berlinu ili Rimu. Vi mislite jedno, mi mislimo isto - rekao je Vučić, odgovarajući na pitanja hrvatske novinarke, vezana za ratnu prošlost.

Vučić je rekao da Hrvatska na odredjene stvari gleda na jedan način, a Srbija na drugi.

- Pustite nas da imamo različite poglede i različita uverenja - rekao je Vučić.

On je dodao da je bolje da se samo konstatuje da dve zemlje imaju različite poglede na stvari, a da se ne otvaraju pitanja iz prošlosti, od Varivoda do Vukovara.

- Treba da vidimo možemo li da razgovaramo, da imamo bolju ekonomsku saradnju. Ako se stalno budemo vraćali godine unazad, plašim se da neće biti dobro ni za koga od nas - rekao je Vučić.

Ranije danas, evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je danas da je Hrvatska dala saglasnost za otvaranje poglavlja 23 i 24 u pregovorima Srbije o priduživanju EU.

Johanes Han Foto: Flickr

Han je na Tviteru naveo da je Konferencija o zapadnom Balkanu u Parizu dala rezultate, pošto je Hrvatska, koja se jedina protivila otvaranju poglavlja 23 i 24 sa Srbijom, dala svoj pristanak.

"Pariz-Balkan 2016 daje rezultate. Hrvatska potvrdila da je u redu otvaranje pristupnih poglavlja 23 i 24 sa Srbijom. Evropska perspektiva je realna", napisao je Han.