Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Drašković: Otvoriti tajne dosijee službi bezbednosti

Foto: mc.rs

Drašković: Otvoriti tajne dosijee službi bezbednosti

Lider SPO Vuk Drašković ponovo je danas zatražio otvaranje dosijea državnih službi bezbednosti i kritikovao što u Srbiji još uvek nije došlo do toga.

Srbija
Izvor: Tanjug

Nema više bivšeg Sovjetskog saveza, Tita, Jugoslavije, pa ni (Slobodana) Miloševića, a jedino što je u zemlji ostalo neokrnjeno su tajni dosijei službi bezbednosti od osnivanja kao OZNA, zatim UDBE, preko DB, do današnje BIA, rekao je Drašković na tribini magazina "Njuzvik" na temu "Suočavanje sa prošlošću - otvaranje dosijea i ilustracije (iskustvo Nemačke)".

Drašković je rekao da bi Nemačka trebalo da pomogne Srbiji u otvaranju dosijea, jer bi to bilo od neprocenjive vrednosti i odlučujuće za evropsku budućnost Srbije, posebno imajući u vidu da su Stasi i služba na našem prostoru osnovane u isto vreme i od istog "roditelja" KGB, pa im je DNK isti.

Prema njegovim rečima najkatastrofalnija je situacija u Srbiji i što se tiče zaštite žrtava.

Srpski parlament, za razliku od ruske Dume koja je osudila staljinističke zločine, nije spreman da osudi zločine prošlih režima, kazao je Deašković.

"Nema primera da su priznati zločini u Srbiji od 1944. U Srbiji se čuva jedan strašni kontinuitet", konstatovao je Drašković.

Greška je, prema njegovim rečima, što pri prijemu Slovenije i Hrvatske u EU nije postavljen uslov otvaranja tajnih dosijea.