Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Država: ČUVAJTE FISKALNE RAČUNE, možda na lutriji OSVOJITE STAN

Foto: mondo.rs

Država: ČUVAJTE FISKALNE RAČUNE, možda na lutriji OSVOJITE STAN

Sakupljanje fiskalnih računa će se građanima konačno isplatiti, jer je Vlada Srbije rešila da kroz lutriju nagradi potrošače koji čuvaju fiskalne isečke.

Srbija
Izvor: Večernje novosti

Naime, ovo je jedan od vidova borbe protiv sive ekonomije, a u igri će biti mnoge vredne nagrade, a glavna premija biće stan u Beogradu, saznaju Novosti.

Plan Vlade Srbije potvrdio je premijer Srbije Aleksandar Vučić na skupu “Nordijski inovativni biznis u Srbiji“. On se osvrnuo na priču iz Niša, kada se gradonačelnik izvinjavao ugostiteljima koje su kaznili poreski inspektori, i naglasio je važnost izdavanja fiskalnih računa.

– Potrebno je da mnogo toga promenimo, između ostalog i naše navike i mentalitet kako se ne bi ponovila situacija iz Niša. Organizovaćemo lutriju i tombolu za fiskalne račune, pa će neko ko ima isečak moći da zaradi – rekao je premijer Vučić, istakavši da su za dobre puteve, bolnice i škole neophodne pare, a one u budžet stižu ako se svi odgovorno ponašaju i uzimaju fiskalne isečke.

Već je formirana Radna grupa u kojoj su i predstavnici “Lutrije Srbije“, Američke privredne komore, Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Poreske uprave. Organizacija same lutrije biće poverena Ministarstvu finansija.

Predviđeno je da i lokalne samouprave učestvuju u ovoj akciji. I za njih su spremne vredne nagrade, a u opticaju su internet-parkovi, teretane na otvorenom, dečja igrališta i drugi sadržaji.

Ovu lutriju kao meru je predložio NALED u svom Nacionalnom programu za suzbijanje sive ekonomije. Ugledali su se na Slovačku, koja je nedavno preduzela slične mere, a rezultati su uvećani poreski prihodi za oko 500 miliona evra.

Akcija sakupljanja računa trebalo je da počne još u januaru, ali je zbog izbora ceo posao odložen. Očekuje se da će do kraja godine početi njeno sprovođenje.

– Radna grupa još razmatra koliko računa će biti neophodno za učestvovanje u nagradnoj igri, kao i koji će minimalni iznosi biti na svakom isečku – kaže izvor “Novosti”. – Još nije preciziran ni fond nagrada, ali se zna da će one biti robne. U opticaju su putovanja, automobili, bela tehnika… Premija bi trebalo da bude stan u Beogradu.

Deo fonda za nagrade obezbeđuje država, a celu akciju će podržati i neke kompanije.