Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Država za biblioteke otkupljuje knjigu Mire Marković

Foto: mc.rs

Država za biblioteke otkupljuje knjigu Mire Marković

Država će novcem iz budžeta otkupiti za biblioteke širom Srbije knjigu Mire Marković "Bilo je to ovako".

Srbija
Izvor: Blic/ 021

Komisija Ministarstva kulture dala je preporuku da se otkupi knjiga čiji je autor predsednica JUL-a protiv koje postoje dva krivična postupka.

Zanimljivo je da je ista komisija odbila knjigu "Isusovi memoari" Vuka Draškovića.

"U mom slučaju politička merila su presudila i time se rukovodila ta komisija. Mislim da sam meta kao žrtva tog režima i zbog onoga što pišem u knjigama. Nema te komisije i žirija koji moje romane mogu da učine neprihvatljivim za čitaoce", kaže Drašković.

Ćerka ubijenog vlasnika "Dnevnog telegrafa", Jelena Ćuruvija kratko je rekla da preporuka da država otkupi knjigu Mirjane Marković "nije iznenađenje".

Veljko Stambolić, sin Ivana Stambolića, koji je ubijen po naređenju supruga Mirjane Marković, razočaran je preporukom komisije. "Takav potez najviše govori o samoj državi. Oni rade šta hoće, bez obzira na sve što se desilo", kaže Stambolić.

U Ministarstvu kulture je nezvanično poručeno da se radi o preliminarnom izboru i da su na potezu biblioteke koje biraju koje će knjige uzeti. Ministar samo potpisuje izbor i ne meša se u rad komisija.

Međutim, predsednik komisije za otkup knjiga, istoričar Miloš Ković, kaže za "Blic" da je kriterijum po kome je knjiga Mire Marković predložena bio taj što se radi o svedočanstvu o jednom vremenu.

"Ta knjiga je istorijski izvor o određenom dobu, memoarska građa. Mi ne sudimo o kvalitetu te knjige. Ja sam istoričar i dajem konačno mišljenje o kvalitetu knjige kao istorijskog izvora, o tome se može diskutovati, ali je činjenica da bi je trebalo učiniti dostupnom čitaocima, jer je autorka bila u prilici da zna neke stvari. Ovo ne podrazumeva da vi sad podržavate ovu ili onu političku opciju, već uverenje da bi svaki istoričar i svako koga zanima svakako pročitao memoarsku građu učesnika u ovim događajima", kaže Ković.