Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
DSS: Hrvatska i Britanija nastavljaju kontinuitet ponižavanja Srbije

DSS logo

DSS: Hrvatska i Britanija nastavljaju kontinuitet ponižavanja Srbije

Prema stavu te stranke, poslednji je čas da Srbija preispita svoju spoljnu politiku i svoja strateška opredeljenja

Srbija
Autor: NB

Demokratska stranka Srbije je saopštila da su odluke Hrvatske i Velike Britanije da ne daju saglasnost o otvaranju poglavlja 23 o članstvu Srbije u EU potvrde kontinuiteta ponižavanja i ucenjivanja Srbije.

DSS još jednom tvrdi da Srbija vodi politiku "besmislenog i tvrdoglavog" srljanja u EU, za koju se ne zna da li će opstati i kako će da izgleda, ukoliko preživi Bregzit.

U saopštenju za medije, DSS ističe da u ovoj fazi odnosa Srbije sa EU, zvanični Zagreb preuzima ulogu "lošeg policajca", a "dobri policajac" Nemačka će se truditi da isporuči nove zahteve Srbiji uz obećanje da će, ukoliko ih ispunimo, da umili Hrvatsku da promeni svoj stav.

"Svedoci smo ne samo velike krize evrointegracija, već i sloma regionalne politike Vlade Srbije. Šarlatansko igranje šaha sa Bakirom Izetbegovićem i obećanje pomoći od 5 miliona evra za Srebrenicu, završeno je izjavama da državni vrh Srbije nije poželjan u Potočarima, a „istorijska“ predaja buketa cveća Kolindi Grabar Kitarović – nedavanjem saglasnosti za otvaranje poglavlja", stoji u saopštenju DSS-a.

Prema stavu te stranke, poslednji je čas da Srbija preispita svoju spoljnu politiku i svoja strateška opredeljenja, za koja se svakodnevno ispostavlja da su pogrešna i štetna po srpske interese.

"Krajnje je vreme da se o nastavku evrointegracija Srbije otvori široka demokratska javna rasprava i da odluku o putu Srbije u dramatično izmenjenim političkim okolnostima donesu građani na referendumu", navodi se u saopštenju.

DSS navodi da bi zbog toga Aleksandar Vučić mogao da doživi Kamerunovu sudbinu, odnosno da pobedi na izborima, ali da izgubi na referendumu, jer, prema njhovim rečima, sudbina države i volja građana moraju da budu važnije od sudbine i volje bilo kog pojedinca.