Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
DSS KRITIKUJE predlog gej ministarke!

DSS logo

DSS KRITIKUJE predlog gej ministarke!

DSS smatra da su navedeni razlozi za usvajanje novog zakona banalni primeri tzv. loše prakse u nekim lokalnim samoupravama

Srbija
Autor: NB

Demokratska stranka Srbije smatra da se Predlogom Zakona o finansiranju lokalne samouprave bitno otežava već nepovoljan položaj lokalnih samouprava na način što se značajno umanjuje udeo u porezu na zarade.

"Ovakva mera ozbiljno će da ugrozi funkcionisanje lokalnih samouprava i njihovu brigu o lokalnoj komunalnoj infrastrukturi, društvenim delatnostima (obrazovanju, brigu o porodici, kulturi, sportu, potrebama sela,...) i lokalnom ekonomskom razvoju. Na taj način građani koji su birali politiku i predstavnike na lokalnim izborima ostaće uskraćeni za mnoge životne potrebe u čije zadovoljavanje su polagali nade na izborima", navodi se u saopštenju te stranke.

DSS smatra da su navedeni razlozi za usvajanje novog zakona banalni primeri tzv. loše prakse u nekim lokalnim samoupravama, "što se ne može prihvatiti kao generalna ocena za sve, niti se određuje namena tih „ušteda“ o kojima predsednik Vlade govori." Dodaju da je stvarni razlog za ovu „seču“ veoma važnog nivoa državne vlasti zapravo namera centralnih beogradskih vlasti da prigrabe veću sumu budžetskih sredstava kojima će diskreciono raspolagati i koristiti za političku i ličnu promociju, sve to pod izgovorom nekakvog „aranžmana“ sa MMF-om.

"Direktnu potvrdu ove taktike dala je i sama vlast koja je sa prvim nacrtom zakona izašla u jesen 2015.godine, ali je odložila njegovo razmatranje zbog redovnih lokalnih i vanrednih poslaničkih izbora. Bez obzira što je izvršena značajna izmena prvobitnog nacrta, ostaje činjenica da su lokallne samouprave značajno oštećene i da je na delu još jedna postizborna prevara građana od strane Vučićeve administracije", navodi se u saopštenju DSS-a.

"S obzirom na činjenicu da su čelnici najvećeg broja lokalnih samouprava sa liste Srbija pobeđuje - Aleksandar Vučić, pozivam ih da se odupru namerama partijsko-poslovne oligarhije da uzurpiraju deo lokalnih finansija na štetu građana i ne dozvole da Srbija pobeđuje sopstveni narod! U protivnom, potvrdiće podanički odnos prema centralnim stranačkim vlastima i saučesništvo u ovoj kaznenoj ekspediciji", zaključuje se u saopštenju.