Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
DSS: Šta je Vlada obećala Hrvatskoj i EU?

DSS logo

DSS: Šta je Vlada obećala Hrvatskoj i EU?

Dva ključna pitanja su "da li je Vlada u tehničkom mandatu obećala da neće procesuirati hrvatske državljane osumnjičene za ratne zločine, kao i da li će jurisdikciju za sve ratne zločine na teritoriji Hrvatske prepustiti Hrvatskoj?"

Srbija
Autor: NB

Demokratska stranka Srbije zatražila je od predsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova u tehničkom mandatu da saopšte šta je Srbija obećala kako bi bilo otvoreno poglavlje 23 u pregovorima sa Evropskom unijom.

Prema mišljenju te stranke, dva ključna pitanja su "da li je Vlada u tehničkom mandatu obećala da neće procesuirati hrvatske državljane osumnjičene za ratne zločine, kao i da li će jurisdikciju za sve ratne zločine na teritoriji Hrvatske prepustiti Hrvatskoj?"

"Da li iko veruje u objektivnost hrvatskog pravosuđa kada je ratni pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Tomislav Merčep osuđen na pet i po godina zatvora, iako je bio odgovoran za ubistvo 43 osobe, tri se vode kao nestale, a šest ih je preživelo mučenja i zlostavljanja? Da li iko veruje da će biti pravde za Srbe, kada Srbima u Hrvatskoj osporavaju čak i upotrebu ćirilice, a hrvatski ministar kulture veliča ustaštvo?", stoji u saopštenju za javnost DSS-a.

Demokratska stranka Srbije tvrdi da ucene Hrvatske jasno pokazuju da je vođenjem ekstremističke politike „EU nema alternativu“, koja se vodi od 2008. godine, Srbija prihvatila da bude talac interesa SAD i ne samo vodećih, već i minornih zemalja Evropske unije, kao što je Hrvatska.

"Imajući u vidu ucene Hrvatske oko poglavlja 23, može se samo pretpostaviti kakve su pred Srbijom ucene oko rasprodaje prirodnih resursa, priznavanja nezavisnosti Kosova i Metohije, uvođenja sankcija Rusiji, dozvoljavanja uvoza genetski-modifikovanih proizvoda", ističe se u saopštenju.

Demokratska stranka Srbije smatra da je poslednji trenutak da se jasno kaže „ne“ stalnim ucenama i uslovljavanjima Evropske unije, jer je očigledno da ulazak u EU nije državni, nacionalni i ekonomski interes Srbije, zaključuje se u saopštenju te stranke.