Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Duraković: Sve se pretvorilo u cirkus ko je gađao Vučića

Foto: informativa.ba

Duraković: Sve se pretvorilo u cirkus ko je gađao Vučića

Načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković je prošlogodišnji napad na srpskog premijera Aleksandra Vučića u Potočarima nazvao cirkusom u pokušaju da opravda zahtev Majki Srebrenice da ove godine ne budu pozvani "negatori genocida".

Srbija
Izvor: Tanjug

Duraković je u intervjuu za magazin BiH Dani rekao da "shvata da su Majke Srebrenice revoltirane izjavama iz Srbije i Vučićevom prošlogodišnjom posetom".

Vučić je, kazao je, prošle godine bio pozvan jer su očekivali zaokret u spoljnoj politici Srbije, te da je, kako je rekao, srpski premijer upravo ta spona.

"Na kraju se sve pretvorilo u jedan cirkus ko je gađao Vučića kamenom, a onih 175 tabuta, posmrtnih ostataka koji je taj dan trebalo da budu sahranjeni, ostali zaboravljeni. Ne znam je li ih par medija onako usput spomenulo", rekao je Duraković.

Duraković smatra da ne treba zaboraviti da je srpski premijer meseci posle Potočara, 9. januara bio i u Banjaluci na obeležavaju Dana Republike Srpske koji je, kako je rekao, Ustavni sud BiH proglasio nelegalnim.

Taj gest premijera "oštro su tada osudile i Majke Srebrenice", naveo je Duraković, koji ne prestaje da se bavi ovom temom uprkos tome što su njegove izjave na račun premijera Srbije osudili i neki bošnjački zvaničnici, kao i predstavnici Hrvata, trećeg konstitutivnog naroda u BiH.

"To je bio jedan od razloga zbog kojih je ove godine, na njihov zahtev, Organizacioni odbor odlučio da se negatorima genocida zabrani ulazak u Potočare 11. jula. Da budem iskren majke su to od mene tražile još 2015, naveo je Duraković dodajući da se tada, nakon brojnih pomirljivih poruka iz Beograda, nadao da "možda 20. godišnjica konačno donese priznanje genocida i insistirao je da ipak pruže ruku Srbiji".