Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
EK analizira odluku o neizručivanju radikala

Foto: sofiaglobe.com/JLogan

EK analizira odluku o neizručivanju radikala

”Mi podržavamo rad Tribunala i jasan je naš stav povodom pune saradnje. Isto tako sud mora da samostalno obavlja svoj posao“

Srbija
Izvor: Tanjug

Iako u Evropskoj komisiji najavljuju analizu odluke Višeg suda u Beogradu o neizručivanju troje funkcionera Srpske radikalne stranke Tribunalu u Hagu, očekivanje Brisela i dalje je nepromenjeno - doći do konsenzusa među zemljama članicama i što pre otvoriti poglavlje 23. u pregovorima sa Srbijom, rečeno je Tanjugu u u EK.

Povodom informacije o odluci Višeg suda u Beogradu o nepostojanju uslova za izručenje troje prvnih savetnika Vojislava Šešlja Hagu, u Evropskoj komisiji podsećaju da postoji obaveza Srbije za punom saranjom sa Tribunalom. Dodaje se da se ta saradnja redovno procenjuje, a zaključci iznose u godišnjem izveštaju o napretku zemlje u procesu evrointegracija.

”Mi podržavamo rad Tribunala i jasan je naš stav povodom pune saradnje. Isto tako sud mora da samostalno obavlja svoj posao“, objašnjava portparolka Evropske komisije, Maja Kocijančić.

Ona je u izjavi za Tanjug ponovila se kontakti i rad među zemljama članicama nastavljaju i da ”Evropska komisija očekuje otvaranje poglavlja 23 sa Srbijom čim se postigne neophodna konsenzus.”

U Evropskoj komisiji kažu da se radi sa ”jasnom idejom i da svi napori idu u pravcu da se nova poglavlja u pregovorima Srbije o članstvu u EU otvore što pre”. Istovremeno u Briselu se ne navodi mogući vremenski okvir niti procenjuje da li je nastojanje Holandije, kao predsedvajuće Savetom EU, da poglavlja 23 i 24 budu otovorena do kraja juna, i dalje ostvarljivo.

U diplomatskim izvorima Evropskoj komisiji i danas ponajvljaju da zahtevi Hrvatske, kojima se blokira otvranje poglavlja 23, nisu prihvatljivi niti Evropska komisija” modifikuje” svoj stav prema nekom od tih pitanja, kako je nedavno bilo reči u nemačkim medijima.

Ponavlja se tako ocena da pitanje generalne jurisdikcije ne postoji kao EU kriterijum, da se prava nacionalnih manjina moraju jasno poštovati, ali i urediti u bilateralnim kontaktima dve zemlje.

Kada je reč o trećem zahtevu Hrvatske, za punom saradnjom Srbije sa Tribunalom u Hagu, u Evropskoj komisiji kažu da je njihova procena ostvarene pune saradnje navedena u godišnjem izveštaju u napretku Srbije.

Istovremeno u Briselu se dodaje da Hrvatska nikada nije zvanično precizirala da se njeni zahtevi o punoj saradnji Srbije sa Hagom zasnivaju na hapšenju i izručenju troje pripadnika Srpske radikalne stranke