Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
EKSKLUZIVNO ZA NOVU BORBU: Ruska novinarka o tretiranju u KOSOVSKOM ZATVORU!

Oksana Sazonova/ Foto: YT printscreen

EKSKLUZIVNO ZA NOVU BORBU: Ruska novinarka o tretiranju u KOSOVSKOM ZATVORU!

Novinarka Oksana Sazonova za naš portal trvdi da je policija "Kosova" htela u zvanični izveštaj da zapiše gomilu stvari koje se nisu dogodile.

Srbija
Autor: Nova borba

Ruska novinarka Oksana Sazonova stigla je na Kosovo i Metohiju kako bi snimila život Srba po enklavama južne srpske pokrajine, ali je nenadano tokom jučerašnjeg snimanja, morala u polcijsku stanicu jer se "kosovskim vlastima" nije svedelo to što je snimala. Kako nam je potrvdila u eksluzivnom intervjuu, policija samoproglašenog "Kosova" je ruske novinare na Kosmetu tretirala kao ilegalne migrante!

Zašto su vas uhapsili?

-Mi smo bili na putоvanju po srpskim selima, pa smo stigli u Lapovac, tamo smo bili kod srpske porodice u gostima. Iz čistog mira, ništa nismo prekršili, samo je odjednom došlo šestoro kosovskih policajaca, opkolili su nas i zatražili su nam dokumenta. Novinarske legitimacije im nisu bili dovoljne pa smo morali da odemo do kuće i da im pokažemo pasoše.

Kada nastaje problem?

-Tražili su nam "kosovske vize" koje oni traže Rusima. Mi, jednostavno, i kad bismo hteli to da imamo, ne možemo, mi živimo u Ruskoj Federaciji koja ne priznaje samoproglašenost Kosova. Odveli su nas u policijsku stanicu i rekli da će nas tretirati kao ilegalne migrante. To je za nas bio šok. Ali pustili su nas da odemo da prespavamo, a posle toga smo morali ujutru opet u polciiju. E, onda su započeli da nas ispituju, to je trajalo jako dugo.

Šta je zanimalo policiju samoproglašene države Kosovo?

-Pitali su nas kako smo došli, da li smo prvi put na Kosovu i slično. A zapravo ih je interesovalo šta smo snimali. Onda su nas pitali da li smo snimali Srbe, a ja sam rekla: "Da, uglavnom". Oni su onda pokušali da preteraju sa tim u tom izeštaju i da svašta napišu.

Kako ste ipak uspeli da smirite situaciju?

-Ruska država se umešala na vreme, u toku noći su aktivno radili na tome, pomogli su i meni i mom kolegi Sergeju Belousu. Mislim da su i na "Kosovu" jutros saznali da je Rusija stala u našu odbranu, pa su onda postali korektni prema nama.

Kako gledate na to pritvaranje, pritisak i šta sada planirate da uradite?

Ovo je dobro iskustvo za svakog novinara. Smatram da je dobro što sam obišla srpske enklave i što sam videla kako Srbi tamo zaista žive i sa čime se sve susreću. Ružno je što se morala umešati čak i Moskva, i cela diplomatija, i to mi je krivo, ali bitno je da smo sada dobro. Sada smo na putu ka Beogradu i večeras odmah idemo u našu ambasadu pa ćemo videti.