Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
EPISKOP BAČKI IRINEJ: Mislimo svojom glavom i NEĆEMO ĆUTATI O KiM

Foto: vidovdan.org

EPISKOP BAČKI IRINEJ: Mislimo svojom glavom i NEĆEMO ĆUTATI O KiM

​Reagovanje Zorane Mihajlović na izjavu patrijarha Irineja o unutrašnjem dijalogu o KiM, osim što zbunjuje nelogičnošću, izaziva i nedoumice oko smisla i mogućnosti tog dijaloga, makar onakvog kako ga je u više navrata opisao Vučić

Srbija
Izvor: Večernje novosti

"Mihajlović zapravo demantuje i svesno obesmišljava poziv gospodina Vučića na zaista nužni dijalog o budućnosti Srba i svih građana Srbije u našoj južnoj pokrajini", naveo je episkop bački Irinej, reagujući na izjavu potpredsednice Vlade da SPC vrši pritisak na Vučića.

Ona je, kako kaže, optužila patrijarha srpskog Irineja, kao i čitavu SPC, da navodno "vrše pritisak" na predsednika Srbije Aleksandra Vučića pred početak unutrašnjeg dijaloga o KiM.

Time je, dodaje, uradila upravo ono za šta neosnovano optužuje srpskog patrijarha - izvršila javni pritisak na poglavara Crkve i na sve u Crkvi kako se ne bi usudili da misle svojom glavom.

Kako ocenjuje, Mihajlović odlučno "izdvaja svoje mišljenje" i smatra ga superiornim u odnosu na stav Crkve, odnosno srpskog naroda.

"Ako iko treba da zna šta na ovu temu veruje, misli i oseća SPC, što će reći većina srpskog naroda koja se deklariše kao njeni vernici, onda je to valjda patrijarh srpski", kaže episkop bački.

"Uostalom, šta je to rđavo izjavio patrijarh?", upitao je.

Da li ijedan sveštenik, a kamoli prvosveštenik svoje Crkve, treba unapred da sumnjiči za neiskrenost i podmukle "zadnje namere" bilo koga, a pogotovu većinom glasova izabranog prvog čoveka države, ili treba da dođe od pretpostavke da naš konkretni bližnji, pa ma on bio i predsednik naše države, izjavljuje ono u šta veruje, što misli i oseća, nastavlja episkop.

"Kakav je to 'pritisak' kada se javno izrazi uverenje da predsednik zastupa stavove onih koji su mu poklonili poverenje na izborima a ne stavove tutora i mentora iz senke? I kakav je to stav i odnos prema samome predsedniku Vučiću?", naveo je episkop.

"Ko ima pravo da Vučiću unapred imputira politički i moralni makijavelizam?", naveo je episkop Irinej.

Dodaje da patrijarh nije šef države, niti je politička ličnost u dnevnopolitičkom smislu, ali on kao poglavar SPC, ima ne samo pravo, nego i obavezu da govori upravo tako.

"On ima pravo i dužnost da da očinski savet svakom pravoslavnom verniku, pa i Vučiću, koji i ne krije da mu je do tog saveta stalo, te u dijalogu očekuje na prvom mestu odziv i stavove SPC, a potom SANU i svih odgovornih institucija i pojedinaca", kaže episkop bački.

Patrijarh srpski Irinej rekao je ranije, odgovarajući na pitanje šta misli o unutrašnjem dijalogu o rešenju kosovskog pitanja, da veruje da ono što misle Crkva i narod misli i naš predsednik.

Mihajlović je potom izjavila da očekuje da Srpska pravoslavna crkva bude partner tokom unutrašnjeg dijaloga o Kosovu, kao i da pre početka razgovora ne vrši pritisak na predsednika Srbije Aleksandra Vučića.