Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
EPS: Bez poskupljenja struje u 2016-oj

EPS/ Ilustracija: novaekonomija.rs

EPS: Bez poskupljenja struje u 2016-oj

Ministar za energetiku Aleksandar Antić juče je odbio da komentariše bilo kakve najave u vezi sa poskupljenjem struje.

Srbija
Autor: Blic, NB

Direktor EPS-a Milorad Grčić izjavio je da poskupljenje struje nije predviđeno planom poslovanja tog preduzeća za ovu godinu.

Razlog je, ističe Grčić, to što je EPS prošlu godinu završio s profitom od 2,5 milijardi dinara umesto planiranog gubitka od 21,5 milijardi, ali i to što cena struje na tržištu nikada nije bila niža. On je ipak dodao da je cena struje kod nas najniža u Evropi.

Međutim, kako je pre neki dan poručio šef misije MMF-a Džejms Ruf , "ljudi u Srbiji treba da se naviknu na regulisanje cene struje iz godine u godinu".

Na pitanje hoće li struja ove godine poskupeti, rekao je da će ovaj put, umesto MMF-a, o tome odlučivati Vlada i Svetska banka.

Ministar za energetiku Aleksandar Antić juče je odbio da komentariše bilo kakve najave u vezi sa poskupljenjem struje, ali se iz Vlade više puta moglo čuti da ona nije potpuno ekonomska i da će Vlada postepeno ići ka tome.

- Gledamo na koje je sve načine moguće povećati prihode i smanjiti rashode kako bi se smanjio dug EPS-a, koji je jako veliki. Sa strane prihoda, moguće je povećati cenu struje ili naplatu. Postoji i mogućnost smanjenja rashoda, a najbolje je povećavati prihode i smanjivati troškove - ocenili su u Svetskoj banci za "Blic", a iz njihove izjave jasno se može zaključiti da smatraju da bi do poskupljenja u svakom slučaju trebalo da dođe jer je to najbrži i najjednostavniji način da se popravi krvna slika EPS-a.

Struja u Srbiji poskupela je poslednji put u avgustu 2015. za 12 odsto.