Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
EPS KUPUJE 1.500 "kristalnih USB uređaja sa plavim osvetljenjem"

Foto: 021.rs

EPS KUPUJE 1.500 "kristalnih USB uređaja sa plavim osvetljenjem"

EPS je samo nekoliko dana posle skandala sa raspisivanjem javne nabavke 50 različitih jela, zbog čega se našao na udaru javnosti, raspisao i tender za kupovinu 23.130 poklona.

Srbija
Izvor: Blic

Na spisku poklona nalaze se stvari kao što je 1.500 kristalnih USB uređaja sa plavim osvetljenjem, 1.000 pomoćnih baterija za mobilne, 500 hemijskih olovki sa cirkonima, 500 crvenih višenamenskih noževa sa sedam funkcija, 30 komada solarnih vetrenjača sa alarmom i digitalnim satom uz srebrni logo EPS i "čvrsto luksuznu poklon kutiju", 30 USB uređaja sa satom i termometrom i tako dalje.

U EPS-u nisu odgovarali na pitanja Blica o razlogu za ovakvu vrstu kupovine poklona.

Podsetimo da je aktuelni ministar privrede Goran Knežević pre nekoliko dana kada se saznalo za skupoceni tender za hranu naveo da će ovakvi potezi EPS-a, ali drugih javnih preduzeća biti ubuduće teško izvodljivi.

Inače, tenderi EPS-a su se pojavili u trenutku kada je Fiskalni savet završio analizu finansijskih rezultata poslovanja četiri najveća državna preduzeća - EPS-a, Pošta Srbije, Telekoma i Srbijagasa. U izveštaju koji je objavljen u ponedeljak se navodi da je najgoru ocenu dobio EPS, koji nije štedeo već uvećao svoje rashode za zaposlene za čak 40 miliona evra.

Fiskalni savet je naveo da su plate u EPS-u u 2015. ostale skoro nepromenjene u odnosu na 2014. godinu iako su trebale da budu za 10 posto manje. Koliko je povećanje izdvajanja za zaposlene bilo, u Fiskalnom savetu su ilustrovali time da je ta suma u visini onoga što je EPS dobio na godišnjem nivou od poskupljenja struje u avgustu prošle godine.

Podsetimo, nedavno je ponovo poskupela struja za dodatnih 3,8 odsto.