Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
EU će da pregovara, ali PROŠIRENJA NEMA PRE 2020!

Žan Klod Junker/ Foto: anongalactic.com

EU će da pregovara, ali PROŠIRENJA NEMA PRE 2020!

Prema rečima predsednika EK Žan Klod Junkera EU se neće proširivati pre 2020. godine, ali to ne znači zaustavljanje ili usporavanje pregovora o pridruživanju.

Srbija
Izvor: Tanjug

Junker je dodao da njegova takva izjava ne treba da se pogrešno tumači, jer se ona samo odnosi na sticanje punopravnog članstva, što ne znači stopiranje ili usporavanje pregovora o pridruživanju novih članica.

"Pregovori su u toku i u pozadini se odvija naporan rad", rekao je predsednik EK.

On je rekao i da uzimajući u obzir sve okolnosti ne misli da je realno da neka od država kandidata postane punopravni član pre 2020. godine.

Mađarski poslanik u Evropskom parlamentu, koji je rodom iz Srbie Andor Deli je u svom izlaganju prilikom susreta sa Junkerom istakao da je politika proširenja jedna od najuspešnijih politika EU, ali da je u poslednje vreme ta politika usporena i oslabljena, navedeno je u saopštenju njegove kancelarije.

On je upozorio da izjava EK da neće biti proširenja do 2019. godine samo doprinela jačanju evroskepticizma u državama kandidatima na Zapadnom Balkanu, što stvara značajne prepreke u javnosti na putu promovisanja Evropske unije i evropskih vrednosti u tim državama.