Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
EU NAS OPET USLOVLJAVA: Skoro sve neprihvatljivo!

YT printscreen

EU NAS OPET USLOVLJAVA: Skoro sve neprihvatljivo!

Brisel sprema niz novih zahteva da dostavi Beogradu koji se odnose na spoljnu i bezbednosnu politiku naše zemlje.

Srbija
Izvor: Novosti.rs

EU je pripremila izveštaj koji će dostaviti Beogradu i u kome se navodi da EU traži tri ključne stvari.

Prva stavka je da se pridruži sankcijama i restriktivnim merama EU, zatim da sa Briselom koordinira nastup u mnogobrojnim međunarodnim institucijama, a naročito u UN i OEBS i trećom stavkom se zahteva da Srbija izvrši reviziju Strategije nacionalne bezbednosti i Strategije odbrane, posebno u delu koji se odnosi na Kosovo i Metohiju i na veze sa Rusijom i Banjalukom.

Trn u oku Briselu u ovim dokumentima Srbije, usvojenim 2009, jeste preveliki akcenat koji je stavljen na Kosovo kao najveću bezbednosnu pretnju za našu zemlju.

Smeta im i naglašena opredeljenost za razvijanje posebnih odnosa sa Moskvom, kao i razvijanje posebnih veza s RS, produbljivanje saradnje s Kinom, Indijom, Brazilom i nesvrstanima.

EU traži da se ova strateška dokumenta hitno usklade s globalnom strategijom spoljne i bezbednosne politike EU, usvojene u junu, i da se u njima „zakuca“ članstvo u EU kao najvažniji spoljnopolitički cilj.

Zbog svih ovih novih uslova, Beogradu u ovom trenutku ne ide naruku otvaranje ovog poglavlja,što je potvrdio i šef diplomatije Ivica Dačić.