Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
EU: Otvaranje mosta u Mitrovici zavisi od dobre volje

Foto: en.wikipedia.org

EU: Otvaranje mosta u Mitrovici zavisi od dobre volje

Otvaranje glavnog ibarskog mosta u Kosovskoj Mitrovici i početak radova na njegovom preuređenju zavise od konstruktivnog angažovanja i dobre volje strana uključenih u proces, rečeno je danas u Kancelariji EU na Kosovu.

Srbija
Izvor: Tanjug

Dogovor o mostu na Ibru, parafiran u Briselu 25. avgusta prošle godine, predviđa rekonstrukciju tog mosta u Kosovskoj Mitrovici i njegovo otvaranje za saobraćaj najkasnije do kraja ovog meseca, kao i pretvaranje ulice Kralja Petra u ovom gradu u pešačku zonu u istom roku.

Napredak na revitalizaciji mosta na Ibru u Mitrovici zavisi od konstruktivnog angažovanja i dobre volje strana uključenih u ovaj proces. EU, u ulozi facilitatora" (moderatora), radi sa uključenim stranama kako bi implementirale ono što je dogovoreno, vodeći ka održivim rešenjima", rečeno je u Kancelariji EU na Kosovu.

Finaliziramo procedure i obavestavaćemo građane o detaljima radova kako se budu odvijali, dodaju iz Kancelarije EU u Prištini.

Šanse da most na Ibru za saobraćaj bude otvoren u predviđenom roku najkasnije do kraja ovog meseca, onako kako je predviđeno Briselskim sporazumom, nisu velike.

Predstavnici Srba nisu preterano zainteresovani da glavi ibarski most bude otvoren za saobraćaj i podsećaju da su, kada je postignut dogovor o slobodi kretanja - mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, finalizovani i dogovori o energetici, telekomunikacijama i uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

Jedan od dvojice srpskih ministara u kosovskoj vladi Ljubomir Marić rekao je da su za Srbe važni svi dogovori i da ostali sporazumi treba da se realizuju, međutim da ne može nešto drugo da bude preče od ZSO.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić rekao je da je posao oko revitalizacije mosta na EU i da je početak radova na mostu povezan sa potpisivanjem Memoranduma o razgraničenju između severne i južne Mitrovice.

"Naš prioritet i cilj je održavanje mira. I dalje želimo da sednemo za sto, nađemo kompromisno, a ne nametnuto rešenje", rekao je Rakić.

Gradonačelnik južnog dela Mitrovice Agim Bahtiri, na pitanje kada će početi radovi na glavnom ibarskom mostu, kratko je odgovorio: "kada se steknu uslovi da se to uradi".

Bahtiri je dodao da se o ovom razgovara, ali da je odluka da se o ovom pitanju ne izjašnjava, da je potrebno još razgovora i da veruje da će sva pitanja biti rešena.

Glavni ibarski most u Kosovskoj Mitrovici u prošlosti je bio poprište mnogih sukoba Srba i Albanaca na njemu je od 1999. godine registrovano oko hiljadu incidenata.

Most je od 17. oktobra prošle godine zatvoren građevinskim ogradama iza kojih je i dalje "Park mira" koji su Srbi postavili sredinom juna 2014. godine.

Most prelaze samo pešaci koristeći malu stazu koja je ostavljena sa jedne strane mosta. Na severnoj strani mosta je statična patrola Kosovske policije, a na južnoj strani nalaze se pripadnici Kfora.