Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
EU: Srbiju uslovljavaju Rumuni i Bugari?

Ilustracija: NB

EU: Srbiju uslovljavaju Rumuni i Bugari?

Novi problem za otvaranje poglavlja 23 mogli bi da predstavljaju zahtevi iz Bugarske i Rumunije da njihove nacionalne manjine učestvuju u svim organima državne uprave u Srbiji

Srbija
Izvor: Večernje novosti

Pored Hrvatske, svoje zahteve za zeleno svetlo za otvaranje poglavlja 23, Srbiji bi uskoro mogle da isporuče i Bugarska i Rumunija, pišu “Večernje novosti“.

Iz Bukurešta i Sofije takođe insistiraju da se ovde poboljšaju prava njihove manjine, a Rumuni dodatno traže i rešavanje "vlaškog pitanja" i sigurna mesta za svoje predstavnike u parlamentu.

Prema informacijama beogradskog lista, ove dve zemlje jedine su članice EU koje su dale "tihu podršku" Zagrebu, čiji su emisari nedeljama lobirali u evropskim prestonicama, iznoseći argumentaciju da Srbija ne treba da otvori poglavlje o pravosuđu i vladavini prava dok ne ispuni tri njihova uslova: ukine zakon o univerzalnoj jurisdikciji za ratne zločine, ne poboljša položaj hrvatske manjine i u potpunosti ne ispuni saradnju sa Haškim tribunalom.

Bugari i Rumuni takođe sada iz fioka vade svoje stare zahteve, pre svih, da se poveća učešće njihovih predstavnika u svim organima državne uprave u Srbiji.

Oni su, za razliku od Hrvata, spremni na kompromis - da u slučaju velikog pritiska najmoćnijih članica EU ipak glasaju za otvaranje poglavlja 23, ali da se njihovi zahtevi ugrade u prelazna merila i ispune tokom procesa pregovaranja.

Iz Beograda poručuju da će Srbija nastaviti da vodi dobrosusedsku politiku i da će u bilateralnim razgovorima pokušati da reši sva otvorena pitanja koja ima sa komšijama.