Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Evo gde će biti postavljen SPOMENIK Zoranu ĐINĐIĆU

Foto: banjalukain.com

Evo gde će biti postavljen SPOMENIK Zoranu ĐINĐIĆU

Određena lokacija gde će biti spomen-obeležje ubijenom srpskom premijeru

Srbija
Izvor: Večernje novosti

Spomenik ubijenom predsedniku Vlade Srbije Zoranu Đinđiću biće postavljen na Studentskom trgu u Beogradu, tačno prekoputa monumenta podignutog u čast Petra Drugog Petrovića Njegoša, pišu "Novosti".

Obeležje bivšem srpskom premijeru biće postavljeno na mestu sadašnje Vasine ulice koja postaje pešačka zona, na prostoru između Filozofskog fakulteta gde se Đinđić obrazovao, Rektorata i Studentskog trga broj 10, gde je skoro do smrti živeo. Okretnica trolejbusa biće izmeštena, a postoje ideje i da stan u kojem je živeo Đinđić bude pretvoren u legat.

U junu su odbornici Skupštine Beograda usvojili predlog o podizanju spomenika Đinđiću, a sada se ubrzava realizacija ove odluke. Uskoro bi trebalo da bude raspisan konkurs za idejno rešenje spomenika, a kako je premijer Aleksandar Vučić još proletos najavio, u planu je da on bude otkriven 12. marta 2018. godine.

Grad Beograd, kao i porodica i Fondacija "Dr Zoran Đinđić", podržali su ideju premijera da se spomenik postavi na trgu koji će biti izgrađen umesto trolejbuske okretnice u Vasinoj ulici.

U vreme kada je prvi put pokrenuta inicijativa za podizanje obeležja ubijenom premijeru, ideja je bila da se ono postavi u Finansijskom parku, ali to nije realizovano.