Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Evo kako DŽIHADISTI iz Srbije IZBEGAVAJU ZATVOR

Foto: https://twitter.com/terror_monitor

Evo kako DŽIHADISTI iz Srbije IZBEGAVAJU ZATVOR

Država im sa ovim papirima ne može ništa, iako se zna da dolaze sa ratišta

Srbija
Izvor: Politika/ Tanjug

Estremisti koji iz naše zemlje odlaze u rat u Irak i Siriju pri povratku dobijaju dokument o tamošnjem šškolovanju, kako bi izbegli zatvorske kazne koje ih prema novom zakonu čekaju u Srbiji zbog ratovanja u inostranstvu.

To je za "Politiku" potvrdio predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednosti Igor Bečić, koji dodaje da se 11 džihadista nedavno vratilo sa ratišta u pomenutim zemljama.

"Imamo saznanja i operativne podatke gde su bili. Otišli su pod maskom šškolovanja i to imaju dokumentovano. Znamo da su bili na ratištima, ali kroz sudski proces to je veoma teško dokazati", naveo je Bečić.

Za onoga ko se borio na stranom ratištu zaprećena kazna je od ššest meseci do pet godina zatvora. Ako učestvuje u grupi, čeka ga kazna od jedne do osam godina robije. Za organizatore koji vrbuju buduće ratnike propisana kazna je od dve do 10 godina.

"Jošš 2013. godine zabeležen je odlazak boraca na strana ratišta. Ove godine utvrđeno je da je iz naše zemlje otišlo nekoliko osoba", rekao je Bečić.

Ratnici sa KiM uglavnom idu na strana ratišta iz materijalnih razloga, a oni iz BiH i Sandžaka mahom odlaze zbog ideologije.