Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Evo kako Rusija vidi SMENU VLASTI NA KOSMETU

Foto: eastjournal.net

Evo kako Rusija vidi SMENU VLASTI NA KOSMETU

Na nepriznatom Kosovu na vlast mogu doći radikali koji se bore za ujedinjenje svih „albanskih teritorija“, upozorava ruski list Izvestija.

Srbija
Izvor: glasmoskve.rs

Partija „Samoopredeljenje“ je glavni favorit na vanrednim parlamentarnim izborima na nepriznatom Kosovu koji će se održati 11. juna, piše ruski list.

A ta partija otvoreno poziva na ujedinjenje Kosova i Albanije, za početak – sprovođenje referenduma po tom pitanju, piše Glas Moskve.

U tom smislu, pretnja da se može ostvariti projekat „Velika Albanija“ je jedna od osnovnih tema razgovora koji su 15. maja obavili predsednici Vladimir Putin i Aleksandar Vučić.

Ruski eksperti smatraju da će na vlast zaista doći radikalniji političari koji će uz podršku Zapada ostvarivati ideju „Velike Albanije“ a tako i oslabiti pozicije susednih država koje se trude da vode nezavisnu spoljnu politiku.

“Tu pre svega mislimo na Srbiju koja odbija da se pridruži NATO-u u korist tesnoj saradnji sa Rusijom u političkim, ekonomskim i vojnim sferama”, piše ruski list.

„Raspuštanje vlade Ise Mustafe se može objasniti samo na jedan način – to je učinjeno po direktnoj komandi iz SAD da bi se ubrzala realizacija projekta ‘Velika Albanija’. Moguć povratak ratnog zločinca Ramuša Haradinaja u politiku će značiti jačanje agresivnih planova kosovskih Albanaca pre svega prema Srbiji i Makedoniji“, kaže za Izvestiju direktor Balkanskog centra za međunarodnu saradnju Viktor Kolbanovski.

Istraživač Instituta za slovenske studije Pjotr Iskenderov rekao je da su se početkom januara u Tirani okupili lideri albanskih partija iz celog Balkana i da je tom prilikom usvojen memorandum koji se bavi “pravima bezbednosti Albanaca u Makedoniji i drugim balkanskim zemljama”.

Realizacija projekta "Velike Albanije" će dovesti do rasta nacionalističkih osećanja na Balkanu, što je vezano za početak nove jugoslovenske krize.

"Zapad, podržavajući Tiranu, Prištinu i albanske manjine u nekim zemljama rizikuje oslobađanje nove runde konfrontacija koje bi se mogle pretvoriti u oružani sukob”, zaključuje se u ruskom listu.